"Costa Concordia" konačno otišla s otoka Giglia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednje putovanje "Coste Concordije" počelo je u srijedu s Giglia pred stotinama znatiželjnika i stanovnika tog toskanskog otoka, dvije i pol godine nakon nasukavanja turističkog kruzera u kojem su poginule 32 osobe.

Tegljači vuku "Concordiju" brzinom od nešto više od dvije nautičke milje na sat (oko 4 kilometra), objavila je mrežna stranica Marinetraffic, koja omogućuje praćenje pomorskog prometa u svijetu.

Tisuću i petsto stanovnika otoka je, nakon 30 mjeseci čekanja, početak operacije odsukavanja olupine golemog turističkog broda pozdravilo brodskim sirenama, crkvenim zvonima, uz pljesak inženjera u kontrolnoj dvorani. Dva tegljača vuku "Costu Concordiju", brod dvaput veći od "Titanica".

"Sve se odvija po predviđanjima, to je veliki dan za otok Giglio, ali bit ćemo mirni tek kad stigne u Genovu, gdje će brod rastaviti", rekao je na početku operacije odsukavanja Južnoafrikanac Nick Sloane, voditelj izvlačenja broda.

Kruzer, čija je polovica trupa tek nedavno izronila iz mora nakon operacije uspravljanja, dosad neizvedene na brodu te veličine, plovit će oko četiri dana Mediteranom prema brodogradilištu u Genovi, gdje će biti u potpunosti rastavljen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter