Zlatna lopta Cristianu Ronaldu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napadač Real Madrida Portugalac Cristiano Ronaldo dobitnik je Zlatne lopte, nagrade Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) za najboljega nogometaša u 2014. godini, a nagrada mu je uručena na gala-večeri FIFE u Zuerichu.

Pobjednika su odlučili glasovi kapetana i izbornika reprezentacija, te sportskih novinara diljem svijeta. Ronaldu je to treći puta da je postao laureat, prvu nagradu je osvojio prije šest godina, a drugu lani. Portugalac je u 2014. godini postigao čak 51 gol u 47 utakmica za Real, koji je došao do jubilarnog, desetog naslova europskog prvaka, a osvojio je i španjolski Kup Kralja.

Ronaldo je u Ligi prvaka postigao rekordnih 17 pogodaka, što dotad nije uspjelo nikome, a ove sezone u Primeri ima fantastičan učinak od 26 pogodaka u samo 17 utakmica, te bi mogao obiriti Messijev rekord od 50 zgoditaka postignut u sezoni 2011-12. Ronaldova jedina prošlogodišnja "mrlja" je slab nastup Portugala na SP-u, gdje su ispali u skupini. "Ne mogu vam opisati kakav je osjećaj osvojiti ovu nagradu triput. I Real i ja ćemo se nastaviti truditi, a zahvalio bih se mojoj obitelji, suigračima u Realu i reprezentaciji jer bez njih ne bih uspio. Moj cilj je postati najbolji na svijetu, ja sada imam tri lopte, a Messi četiri, pa ću ga pokušati dostići. To je moja motivacija", rekao je Ronaldo, koji će sljedećeg mjeseca proslaviti 30. rođendan. Osim Ronalda, u užem izboru bili su Argentinac Leo Messi i njemački vratar Manuel Neuer. Messi je Zlatnu loptu osvojio četiri puta zaredom, a prvi put 2009. godine. Neuer je bio blizu da postane tek drugi vratar nakon Lava Jašina i davne 1956. godine koji se okitio ovom prestižnom nagradom. Najbolja nogometašica u 2014. je igračica Wolfsburga Nijemica Nadine Kessler, koja je dobila više glasova od Brazilke Marte i Amerikanke Abby Wambach. Naslov najboljeg trenera ponio je Joachim Loew (54), izbornik svjetskih prvaka Nijemaca, a njegovi protukandidati bili su trener Reala Carlo Ancelotti i Argentinac Diego Simeone iz Atletico Madrida. Ralf Kellerman, trener europskih prvakinja Wolfsburga, najbolji je trener u ženskom nogometu.

Autor najljepšeg pogotka u prošloj godini i osvajač nagrade Ferenc Puskas je Kolumbijac James Rodriguez za pogodak Urugvaju u osmini finala Svjetskog prvenstva. U užem izboru za ovu nagradu bili su još pogodak Nizozemca Robina Van Persiea Španjolcima na istom prvenstvu i zgoditak irske nogometašice Stephanie Roche. Izabrana je i najbolja momčad u protekloj godini, a među 11 najboljih nema hrvatskih nogometaša. U idealnoj momčadi su Neuer (Njem/Bayern) - Sergio Ramos (Špa/Real Madrid), Thiago Silva (Bra/Paris SG), David Luiz (Bra/Paris SG), Philipp Lahm (Njem/Bayern) - Andr?s Iniesta (Špa/Barcelona), Toni Kroos (Njem/Real Madrid), Angel Di Maria (Arg/Manchester United) - Arjen Robben (Niz/Bayern), Lionel Messi (Arg/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid). Naš Luka Modrić je u drugoj, pričuvnoj FIFA momčadi u kojoj su Thiabault Courtois, Marcelo, David Alaba, Marcel Hummels, Dani Alves, Yaya Toure, Xabi Alonso, Neymar, Zlatan Ibrahimović i Luis Suarez. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter