Zbog UEFA-e Pula neće ugostiti mlade europske nogometaše

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Hrvatski nogometni savez trebao bi ovih dana donijeti odluku o preseljenju dijela Europskog nogometnog prvenstva U-17 reprezentacija iz Pule. Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, razlog ovakve odluke HNS-a su uvjeti krovne europske nogometne organizacije, UEFA-e, odnosno tražene garancije da će HNS i Pula dovršiti na vrijeme potrebna ulaganja i to do travnja iduće godine ili mjesec dana prije početka prvenstva.

Tražene garancije

Odluku o preseljenju održavanja dijela EP U-17 iz Pule u neki drugi hrvatski grad (vjerojatno Zagreb) ovog tjedna trebao bi i službeno potvrditi Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

Razlog što se naredne godine u Puli, na stadionu Aldo Drosina i SRC Uljanik-Veruda, neće održati prvenstvo Starog kontinenta najboljih U-17 reprezentacija je, dakle, što je UEFA od HNS-a i Grada Pule tražila garancije da će potrebni radovi na oba stadiona biti zgotovljeni u roku, a oni nisu mali, niti jeftini. S obzirom da bi HNS uložio mala sredstva u rekonstrukciju dijelova pulskih stadiona, odnosno veliki dio tereta pao bi na Grad Pulu, Pula sport i Uljanik, za Grad Pulu je to bio prevelik rizik preuzimanja obaveza, pogotovo što im je ugovor o organiziranju prvenstva tek nedavno dostavljen od strane HNS-a. Prema neslužbenim informacijama, čak niti Rijeka još uvijek nije potpisala ugovor o domaćinstvu za dio prvenstva, no, novoizgrađena Rujevica je ionako spremna preuzeti finalni susret od Drosine.

Odluka o preseljenju neozbiljna

Naime, na stadionu SRC Uljanik-Veruda bilo je u planu, zbog zahtjeva UEFA-e, temeljito uređenje svih prostorija i svlačionica u prizemlju i na katu stadiona, natkrivanje jednog dijela tribine, uređenje VIP i press prostora na tribinama te kvalitetna sanacija travnjaka. Tražilo se zbog toga da se stadion u potpunosti zatvori od 15. siječnja 2017. godine pa sve do početka natjecanja u svibnju i da na njemu smiju boraviti samo službe koje će izvoditi radove. Za Drosinu se insistiralo na novom travnjaku, kao i na manjim doradama na samom objektu, poput uređenja dviju svlačionica, postavljanja TV studija i uređenja press prostora. S obzirom da za neke od navedenih radova na SRC-u Uljanik-Veruda, a sigurno za nabavu novog travnjaka za Drosinu, treba provesti javnu nabavu, koja iziskuje vrijeme, a postoji i mogućnost da cijeli postupak bude poništen zbog mogućnosti žalbi ponuditelja, bilo je preriskantno dati garancije da će sve biti zgotovljeno u roku kojeg je postavila UEFA.

No, kada je odabrao Pulu za domaćinstva čak dvije skupine EP U-17 reprezentacija HNS je sve to znao, kao i koja su potrebna ulaganja u pulske stadione, pa odluka o preseljenju djeluje neozbiljno. Doduše, ponovno se pokazuje i pogrešnom odluka da se ne ide i u zamjenu travnjaka na stadionu Drosina, unatoč tome što su sredstva bila osigurana.

U Puli su odgovorni zatečeni takvim scenarijem, međutim, jasno je da nemaju namjeru preuzeti rizik. Pogotovo što bi sredstva planirana za ulaganja u stadione većinom morala osigurati Pula, koja početkom naredne godine ima puno veće prioritete, poput izgradnje bazena, uređenja Trga kralja Tomislava, nastavka širenje obilaznice… (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter