Zaokružen kadar i dobre igre kao zalog za bolju Istru 1961

PUN POGODAK - Theophilus Solomon (M. MIJOŠEK)
PUN POGODAK - Theophilus Solomon (M. MIJOŠEK)

''Čekaj, što je ovo?'', glasila je prva poruka. ''Bilo je vrijeme'', odmah potom i druga. I još mnogo sličnih, što iščuđujućih, a što slavljeničkih. Pobjeda Istre 1961 u Splitu (3:0) nakon posta od trideset prvenstvenih utakmica dobrano je odjeknula među ljubiteljima Prve HNL, iako se pratiocima ''zeleno-žutih'', koliko god bila olakšavajuća, ona ukazala tek kao očekivan iskorak rekonstruirane momčadi i prvi konkretan rezultat učinjenog na ''Drosini'' posljednjih tjedana.

Kad je riječ o očekivanjima, svakodnevno osluškujući puls ovdašnje nogometne javnosti, naići ćete na osjetnu promjenu raspoloženja u razgovorima s temom jedinog istarskog prvoligaša. Što se to dogodilo da očajavanje i defetizam u kratkom roku prerastu u pozitivan pogled na nastavak natjecanja? Zapravo, ima li takvo razmišljanje objektivne temelje ili se radi o kratkoročnim efektima jedne ''slučajne'' pobjede? Jer, sjetimo se izvanredne partije Istre 1961 s novim trenerom Panadićem u proljetnom nastupu na istom stadionu, splitskom Parku mladeži, koja se od garancije boljitka pretvorila u  - ''labuđi pjev''. Treba li možda strahovati da će to i sada biti slučaj? Ili, da pitanje bude sugestivnije – zašto ne treba strahovati od sličnog scenarija?

Krenimo redom. Premda su neki potezi u startu sezone povučeni neracionalno (smjena trenera nakon prvog kola, gomilanje igrača upitne razine spremnosti i kvalitete...), pa je sve nalikovalo na prošlosezonski ''deja vu'', ovog puta došlo je do zaokreta i priča je ipak krenula priželjkivanim smjerom. To se najbolje demonstrira kroz problem koji se javio u završnici prijelaznog roka kad se preopterećenost kadra, odnosno platne liste, našla kao prepreka dovođenju potrebnih igrača koji su, ispustivši priliku za inozemnim transferima, ipak pristali doći u Istru 1961. Odluka o njihovom angažmanu pokazatelj je da Uprava na čelu s Michaelom Gloverom konačno počinje iskazivati smisao za plaćanje (doslovno i figurativno) vlastitih pogrešaka i prevenciju novih posrtaja, što je vrlo bitno u kontekstu daljnje klupske politike. (D. RAMIĆ KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter