Wimbledon: Đoković zaustavio Čilića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nije se uspio plasirati u polufinale Wimbledona, uspješniji od njega bio je prvi nositelj turnira, Srbin Novak Đoković sa 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2 u susretu koji je trajao tri sata i 18 minuta igre.

Iako je imao vodstvo od 2:1 u setovima, Čilić se nije uspio približiti prvoj pobjedi protiv Đokovića, u preostala je dva seta osvojio tek četiri gema. Bio je ovo 10. međusobni susret Čilića i Đokovića i 10. pobjeda srpskog igrača.

Ulazak u četvrtfinale Wimbledona najbolji je Čilićev rezultat na ovom turniru, ali i dalje je ostao na jednom polufinalu na "grand slamu" u karijeri, onom na Australian Openu 2010.

Đoković je prošle godine u finalu Wimbledona izgubio od Britanca Andyja Murraya, a ove godine je i dalje u borbi za svoj drugi naslov pobjednika u All England Clubu, bio je najbolji 2011.

Đoković je za samo 27 minuta dobio prvi set sa 6:1 dva puta oduzimavši servis našem prvom igraču. Prvi "break" Đoković je ostvario u prvom Čilićevom servis-gemu, a drugi za povećanje vodstva na 5:1. Kolika je bila razlika između Čilića i Đokovića u prvom setu pokazuje i postotak ubačenih prvih servisa, Čilić je bio na 46 posto, a Đoković na čak 82.

Prvi gem drugoga seta bio je ključan za dobar Čilićev otpor protiv Đokovića, jer je u njemu spasio dvije "break-lopte" i spriječio Đokovića da i u tu dionicu igre krene na najbolji način. U nastavku je Đokoviću pao postotak ubačenih prvih servisa, pa je Čilić uspijevao stvarati pritisak u njegovim servis-gemovima. Naš je najbolji igrač uspio iskoristiti svoju prvu "break-loptu" u meču i tako povesti sa 3:1, a tu je prednost uspio održati do kraja drugog seta kojega je riješio sa 6:3 u svoju korist.

U trećem setu Čilić je uspio spasiti šest "break-lopti", dvije u četvrtoj i četiri u osmoj igri, da bi kod rezultata 5-5 uspio oduzeti servis srpskom igraču. Do prilike za "break" Čilić je stigao odličnim reternom u sam kut igrališta i dvostrukom servis pogreškom Đokovća, da bi na "break-loptu" Čilić još jednom pogodio odličan retern i stigao u poziciju da servira za 2:1 u setovima.

Nažalost, u prvom poenu te igre bio je neoprezan, te je nakon dobro odigranog smeša reketom dotaknuo mrežu i taj je poen pripao Đokoviću koji je iskoristio situaciju i "re-breakom" izborio odlučujuću igru. U "tie-breaku" Čilić je od prvog poena, u kojemu je ostvario "mini-break", imao inicijativu da bi kod vodstva 5:4 preuzeo dva servisa koja je odlično odradio i na kraju ipak dobio treći set.

Četvrti set Čilić je započeo gubitkom servisa zbog dviju netipičnih pogrešaka, prvo je loše kratio loptu koja je završila u mreži, a onda je na "break-loptu" promašio smeš. Odmah u sljedećoj igri izborio je priliku za "re-break", ali je bio neprecizan u izmjeni udaraca. U trećoj je igri Čilić još jednom izgubio servis i time je ta dionica igre praktički bila riješena.

Čilić je loše krenuo i u peti set izgubivši servis u prvoj igri, a taj zaostatak više nije mogao nadoknaditi. Đoković je ostvario još jedan "break" za 5:2 i potom bez izgubljenog poena odservirao za ulazak u polufinale. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter