VN Njemačke: Nico Rosberg ponovno slavio

Nico Rosberg ispred Valtterija Bottasa (Reuters)
Nico Rosberg ispred Valtterija Bottasa (Reuters)

Imali su domaćini višestrukog razloga za slavlje na pisti u Hockenheimu, gdje je danas popodne vožena deseta od 19 utrka sezone Formule 1, ona za VN Njemačke. Slavio je njemački vozač u njemačkom bolidu i tom, već četvrtom pobjedom sezone učvrstio vodstvo u ukupnom poretku pred timskim kolegom Britancem Lewisom Hamiltonom. Usto, ovo je prva pobjeda Mercedesa na domaćoj stazi nakon 60 godina. Posljednje slavlje donio im je Juan Manuel Fangio 1954. u Nürburgringu.

Ako se za Rosberga može reći da je ovom prilikom na najbolji mogući način iskoristio ostvareni pole position, jer je čelnu poziciju sačuvao u startu i potom je držao do cilja, junaci dana bili su Finac Valtteri Bottas i Lewis Hamilton koji su tim redom pravili društvo Rosbergu na pobjedničkom postolju. Finac za volanom Williamsa je ovime drugi put za redom, nakon Silverstonea, došao do drugog mjesta u utrci, koje je u samoj završnici sjajno čuvao pred naletima goropadnog Hamiltona.

Britanac je, pak, bio posebna priča. Nakon problema s kočnicama u kvalifikacijama, zbog kojih je zauzeo tek 15. mjesto, na koncu je zbog promjene mjenjača u utrku startao s tek 20. mjesta. I potom "letio" stazom. Pretjecao je suparnike jednog za drugim kao u snu, da bi u 56. krugu prošao Alonsa i jurnuo u potjeru za Bottasom.

Zadnja četiri kruga vozio mu je praktički "na repu", ali se ispred njega nije uspio ugurati. Svejedno je napravio sjajan posao stigavši s 20. startne pozicije do trećeg mjesta.

Osim uzbudljive završnice i brojnih pretjecanja na stazi, utrka je ponudila i nekoliko spektakularnih nezgoda iz kojih su, srećom, svi vozači izašli bez posljedica. Tako se već u prvom zavoju Massa prevrnuo nakon kontakta s Magnussenom, zbog čega je ušao safety car, zatim se u 46. krugu zapalio Toro Rosso koji je vozio Rus Kvijat, a četiri kruga kasnije Adrian Suttil se zavrtio na stazi i stao na ulasku za boks, ali suci ovom prilikom nisu poslali safety car na stazu. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter