VN Mađarske: Danielu Ricciardu "luda utrka"

Daniel Ricciardo i Fernando Alonso (Reuters)
Daniel Ricciardo i Fernando Alonso (Reuters)

Nekad je utrka za VN Mađarske bila sinonim za monotonu utrku s malo pretjecanja, ali ova današnja je odmah skočila na sam vrh ovosezonskih utrka Formule 1 po zanimljivosti.

Kiša, pretjecanja, sudari, izlasci safety cara na stazu, pa nova pretjecanja koja su skrojila poredak vozača na pobjedničkom postolju i na koncu drugo slavlje za Australca Daniela Ricciarda u karijeri.

Nakon pobjede u Kanadi, Australac za volanom Red Bulla osvojio je i Veliku nagradu Mađarske, 11. utrku Svjetskog prvenstva Formule 1 voženu na stazi Hungaroring pored Budimpešte. No, junak dana, pored iznenađujućeg pobjednika, bio je i Lewis Hamilton koji je drugu utrku zaredom startao sa začelja, odnosno ovom prilikom iz boksa nakon što su njegovi mehaničari cijele noći popravljali bolid koji se zapalio u kvalifikacijama, i na kraju se popeo na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja.

Dodatni bonus Britanac u Mercedesu dobio je time što je u samoj završnici utrke blokirao sve pokušaje klupskog kolege i vodećeg u ukupnom poretku Nica Rosberga da ga prestigne. Tako je Rosberg izgubio tri boda prednosti u ukupnom poretku, a imao je tako lijepu priliku da poveća vodstvo pred Hamiltonom, budući da je startao s prve pozicije.

Slavlja je, konačno, bilo i u boksu Ferrarija. Fernando Alonso odličnom je vožnjom osvojio drugo mjesto, što je najbolji plasman momčadi ove sezone. Ferrari definitivno pamti puno bolje sezone.

Kiša koja je pala 45 minuta prije starta uvelike je promiješala karte. Krenulo se s kišnim gumama, ali je ulazak safety cara već u devetom krugu, nakon incidenta Ericssona, donio prva uzbuđenja. Promjene guma na čelo su umjesto Rosberga gurnule Ricciarda, koji je nizao najbolja vremena.

No, sudar Pereza s ogradom ponovno je na stazu izvukao safety car i ovoga se puta na čelu kolone našao Alonso. Nakon novih promjena guma u 57. krugu je vodio Alonso ispred Hamiltona i Ricciarda. Potom je Australac deset krugova kasnije prestigao Hamiltona, a krug zatim i Alonsa, upisavši drugu pobjedu karijere. Pobjedu u "ludoj utrci" na Hungaroringu koja će se još dugo prepričavati.

- Slavit ću odmah, a potom ću nastaviti sa slavljem još par dana. Nakon toga ću se zabavljati odmarajući se u iščekivanju iduće utrke, one u Belgiji, rekao je presretni pobjednik VN Mađarske, Daniel Ricciardo.

- Pobjeda je jednako lijepa kao ona prva u Kanadi. Ovoga mi je puta pomogao izlazak safety cara, a kod pretjecanja Alonsa u završnici bio sam svjestan činjenice da mi je mogućnost korištenja DRS-a u tom trenutku bila jedina prilika da izbijem na čelo. Riskirao sam, ali isplatilo se.

Gotovo jednako sretan na podiju je bio i Lewis Hamilton. "Bio je ovo ludi vikend za mene. Moram zahvaliti mojim mehaničarima koji su naporno radili i sjajno mi sredili bolid. Na startu sam imao hladne kočnice pa sam izašao sa staze, ali kasnije je sve bilo super", rekao je Britanac.

Za razliku od momčadskog kolege iz Mercedesa, vodeći vozač prvenstva Nico Rosberg bio je bijesan. Krenuo je s čela, a završio tek četvrti. Iza Hamiltona.

- Ljut sam zbog posljednjeg kruga. Postojala je mala mogućnost da prođem Lewisa, ali nisam uspio. Idući put ću to iskoristiti, rekao je Rosberg koji nije želio odgovoriti na pitanje o tome je li se Hamilton oglušio o naredbe iz boksa da ga propusti u zadnjem krugu. "O tome ćemo razgovarati unutar momčadi." (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter