Veliki dani paraolimpijskih natjecanja

(I. GRGAT)
(I. GRGAT)

U povodu organiziranja Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci što će se od 4. do 12. studenoga ove godine održati u porečkoj dvorani Žatika, jučer je u Maloj vijećnici održana tiskovna konferencija kako bi se ovaj paraolimpijski sport još više približio javnosti. Na samome početku naglašeno je kako će ovo natjecanje biti najmasovnije ikad organizirano u povijesti, a sudjelovat će 400 sportaša i stručnog osoblja iz 16 europskih zemalja.

"Natjecanje će trajati punih šest dana tijekom kojih će se odigrati gotovo 70 utakmica koje će se moći pratiti putem nacionalne javne televizije i livestreaminga, kao i društvenih mreža: facebooka, instagrama i twitter, a u realizaciji je i službena internetska stranica natjecanja. Do početka je ostalo dvjesto dana, a za Istru i Poreč će to biti veliki dani paraolimpijskih natjecanja", rečeno je na konferenciji na kojoj su uz zamjenicu gradonačelnika Grada Poreča Nadiu Štifanić Dobrilović prisustvovali i predstavnik izvršnog odbora HPO-a Zvonimir Brozić, projektni menadžer  u sektoru marketinga Plave Lagune Dean Krizmanić, predsjednica HSSO i glavna tajnica Para Volley Europe Ivana Pavić, te izbornik ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci Marko Pavičić.

- Poreč će biti spreman, te želim izraziti zadovoljstvo što će se ovaj sportski susret održavati upravo u našemu gradu. Bili smo domaćini brojnim manifestacijama, Svjetskom rukometnom prvenstvu 2009. godine, trima susreta Davis Cupa, Europskom prvenstvu u stolnome tenisu, u streličarstvu, Svjetskom prvenstvu u plesu, Svjetskom turniru u odbojci na pijesku Poreč major, pa mogu slobodno reći kako smo i ponosni na odbojkašku tradiciju u našemu gradu i vjerujem da ćemo biti dobri domaćini - istaknula je Štifanić. Gotovo identične riječi prisutnima je uputio Krizmanić, napomenuvši kako će Plava laguna zasigurno doprinijeti da svojim smještajnim kapacitetima udovolji svim gostima. Optimizam nije skrivao niti Brozić, izjavivši kako je Europsko prvenstvo velika promocija za sjedeću odbojku i paraolimpijski sport u Hrvatskoj, ali ujedno i potvrda dosadašnjeg kvalitetnoga rada HPO-a, kao i tradicije organiziranja najvećih natjecanja za osobe s invaliditetom u lijepoj našoj.

- Hrvatske reprezentacije vrijedno se pripremaju kako bi u što boljem svjetlu predstavile sjedeću odbojku. Ovo natjecanje je velika promocija - izjavila je Ivana Pavić, koja je zatim u detalje zajedno sa izbornikom Pavičićem objasnili sam tijek EP-a. U muškoj konkurenciji nastupit će 14 nacionalnih momčadi, osim domaćina Hrvatske, tu su Bosna i Hercegovina, Njemačka, Rusija, Ukrajina, Nizozemska, Srbija, Mađarska, Italija, Poljska, Litva, Azerbejdžan,Turska i Gruzija. U ženskoj konkurenciji osim Hrvatske, nastupiti će Ukrajina, Rusija, Slovenija, Finska, Nizozemska, Italija, Njemačka i Madžarska, a najbolji po plasmanu moći će izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se 2018. godine održati u Nizozemskoj.

Prvi paraolimpijski dan u Istri

Nakon službenoga djela i  same najave EP-a u sjedećoj odbojci, u sportskoj dvorani "Veli Jože" održan je i prvi paraolimpijski dan u Istri. Na njemu se okupilo gotovo 600 učenika Osnovne škole Poreč i Bernardo Parentin, koji su se, osim slušanja motivacijskih predavanja paraolimpijaca, aktivno okušali i u paraolimpijskim sportovima. Djeca kao djeca, na samome početku nisu shvaćala bit projekta paraolimpijskih školskih dana koji se provode već sedmu godinu zaredom, a u tome razdoblju omogućeno je da 53000 mališana iskuse izazove na koje nailaze sportaši sa invaliditetom. No kasnije kada su na stolice sjeli sportaši, i sve im u detalje objasnili, razumjeli su sve tehničke zahtjeve ovoga sporta. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter