Vaterpolo: Protiv SAD-a za broncu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bitno pomlađena hrvatska vaterpolska reprezentacija nije ušla u finale Svjetskog kupa, što se igra u kazahstanskom Almatyju, Srbija se pokazala previsokom preprekom. Izabranici Ivice Tucka, koji su nakon očekivanog startnog poraza od Mađara nizali pobjede, uključujući i u četvrtfinalnom susretu s Crnom Gorom, nisu uspjeli protiv aduta srpskog izbornika Dejana Savića. Petar Muslim i suigrači su na kraju poraženi 4:7 (1:2, 0:2, 1:3, 2:0). Već i letimičan pogled na rezultat govori da je unatoč relativno solidnoj obrani Hrvatska imala goleme napadačke probleme, što ju je na kraju i stajalo plasmana u finale.

Srbija je u polufinalu bila bolja od početnih zaveslaja, bila je toliko uvjerljiva da je izborila impresivnu početnu prednost od čak šest golova viška, bilo je 7:1. Što se tiče konstatacija o pomlađenoj hrvatskoj vrsti, činjenica je da su na turniru u Kazahstanu pomlađeni i Srbi, stoga njihovi mediji nakon ove pobjede govore da je "budućnost već stigla". Srbija je dobila prvu četvrtinu 2:1, što još nije nagovještavalo njezino veliko odvajanje. Nakon drugog dijela je, međutim, već povećala razliku 4:1, a u trećoj četvrtini je bilo spomenutih 7:1 nakon čega je Hrvatska samo umanjila poraz. U Tucakovoj ekipi je najefikasniji bio ljevoruki Duje Živković, koji je postigao tri gola, a onaj četvrti  je djelo Kristijana Milakovića. U pobjedničkoj ekipi Srbije najefikasniji je Dušan Mandić s dva gola, dok su se u listu strijelaca po jednom upisali Strahinja i Viktor Rašović, Dušan Marković, Gavril Subotić i Srđan Vuksanović.

- Ovo je bila peta utakmica u pet dana i umor je učinio svoje. Teško smo stvarali prilike, dok smo suparniku dozvoljavali da nam zabije neke lagane golove. Ostala nam je još jedna utakmica i dat ćemo sve od sebe da se doma vratimo s medaljom - rekao je Ivan Buljubašić.

Hrvatska je bila u sastavu: Bijač, Bukić. I. Milaković, Divković, Vukičević, Buljubašić, Muslim, K. Milaković 1, Visković, Živković 3, Šetka, Macan, Marcelić.

Hrvatska će u nedjelju od 9.50 sati za broncu igrati sa SAD-om, koji je poražen od Mađarske 5:7. Mađarska je najefikasnijeg čovjeka imala u Denesu Vargi s tri gola, ali je pritom bivši "primorjaš" u posljednjoj četvrtini dobio udarac i vjerojatno  će morati propustiti finale. (I. DUVNJAK)


Podijeli: Facebook Twiter