Utrka 100 milja Istre starta 7. travnja u Labinu

(D. HREN)
(D. HREN)

Jubilarno, peto izdanje svjetski prepoznate utrke 100 milja Istre, najvećeg trkačkog ultra trail događaja u Hrvatskoj koje i dalje obara rekorde u broju trkača i zemalja sudionica, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na 101. kilometru staze u Humu, najmanjem gradu na svijetu, predstavili su direktor utrke Alen Paliska, direktor tvrtke Sport box d.o.o., organizatora utrke Marko Gregurić te pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama, većinom izvan uređenih površina i uz svladavanje značajne visinske razlike, tako i staza100 milja Istre prolazi najljepšim predjelima Istre, od starta u Labinu i grebena Učke preko Ćićarije, kroz mnoge srednjovjekovne gradiće istarske unutrašnjosti, do cilja u Umagu.

Utrka 100 milja Istre održava se od 7. do 9. travnja. Start "stomiljerice" je u petak, 7. travnja u 16 sati u Labinu. Utrka na 108 km počinje točno u ponoć u Lovranu. U subotu, 8. travnja u 9 sati u Buzetu je start utrke na 69 km, a u podne u Motovunu starta trail utrka na 42 km. Cilj svih utrka je u Umagu.

Uz utrku na 100 milja (171 km), organizirane su još tri utrke ultra distanci od 108 km, 69 km i 42 km. Organizatori su osigurali sportsku zabavu i za najmlađe, te će se nedjelju u Umagu organizirati i utrka za djecu Ledo 1 milja.

Priznanje UTWT-a

- Koliko je 100 milja Istre poznata u svijetu potvrđuje i činjenica da će na utrci i ove godine sudjelovati veliki broj vrhunskih i elitnih trkača. Najviše pažnje izaziva dolazak Amerikanca Dylana Bowmana koji nastupa za Red Bull i North Face, te ponovni dolazak Talijanke Francesce Canepe koja dolazi po svoj hat-trick, treće postolje na najdužoj utrci. Uz njih, na startu će se pojaviti i pobjednici najprestižnijih svjetskih utrka, Talijan Oliviero Bosatelli (Tor des Geants 2016), Peter Kienzl (4K alpine endurance trail 2016), petoplasirani s kultne Western States Endurance Race, Škot Paul Giblin, te stara poznanica, Amerikanka Denise Bourassa koja dolazi obraniti prošlogodišnje treće mjesto - istaknuo je Paliska.

Na utrci će sudjelovati više od 1.300 trkača iz 37 zemalja, čime je 100 milja Istre još jednom potvrdila svoj status jedne od najjačih i najkvalitetnijih utrka u dijelu centralne i južne Europe. Na trkače i stazu pazit će rekordnih 350 volontera iz Hrvatske i zemalja gotovo cijele Europe. Zanimljivo je, naglasio je Paliska, da će prošlogodišnji pobjednik ove godine na vlastitu želju doći na utrku i sakupljati zastavice za zadnjim na utrci.

Iznimno priznanje i potvrda vrijednosti utrke prošle je godine stiglo od Ultra Trail World Toura (UTWT) - svjetske lige ultra trail utrka.

- UTWT je između trinaest tisuća trail utrka koje se održavaju diljem svijeta, izabrao upravo 100 milja Istre, te utrku uvrstio u elitnu skupinu od samo 22 prestižne svjetske utrke uključene u UTWT. Time su se 100 milja Istre, regija Istra i Hrvatska zauvijek pozicionirale na listi velikih igrača - istaknuo je Paliska.

Uz UTWT-ovo priznanje, ovogodišnje izdanje utrke dobilo je posebnu čast biti povijesno prva izborna utrka u Hrvatskoj za sastav hrvatske trail reprezentacije za nastup na Svjetskom prvenstvu u Italiji u lipnju ove godine.

Motiv za dolazak

Pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković istaknula je da se sport i turizam itekako nadopunjuju, kao i da Istra želi razvijati takav vid turizma.

- Upravo taj spoj sporta i turizma, prirode, zaštićenih i manje pristupačnih područja velikim dijelom u unutrašnjoj Istri, veliki broj srednjovjekovnih gradića, šterna, sve je to 100 milja Istre. Dakle utrka u sebi sadržava i sport i upoznavanje onog dijela Istre koji je manje poznat gostima. Pored toga, 100 milja Istre je motiv dolaska u destinaciju, održava se u vrijeme predsezone. Osim što je motiv dolaska u predsezoni, ona je i održiva stoga što sama njezina organizacija ne zahtijeva neke intervencije u prostoru, tako da nema agresivnog utjecaja na prirodu - istaknula je Prodan Mraković, uz napomenu da će županijski Odjel za turizam i dalje podržavati ovakve manifestacije, tim više što je aktivni turizam vrlo atraktivan i u uzlaznoj je putanji.

Utrka je već sad veliki generator potrošnje u predsezoni. Paliska je napomenuo da je procijenjena potrošnja lani u vrijeme utrke u Istarskoj županiji iznosila oko pet milijuna kuna, ove bi godine mogla iznositi sedam milijuna kuna, čemu valja pridodati četiri do pet tisuća noćenja u travnju, što su doista lijepe turističke brojke.

- Zalog je to održivosti projekta, a za sljedeću godinu očekujemo oko dvije tisuće natjecatelja - izjavio je Alen Paliska, direktor utrke. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter