Umag: Večeras finale 27. izdanja ATP turnira

Andrej Martin (M. MIJOŠEK)
Andrej Martin (M. MIJOŠEK)

Talijan Fabio Fognini i Slovak Andrej Martin borit će se večeras (20 sati) na stadionu Gorana Ivaniševića za naslov pobjednika 27. izdanja Konzum Croatia Opena. Fognini je izborio 11. finale u karijeri, ali prvi ove sezone, zaustavivši Portugalca Gastaa Eliasa. U devetom nastupu na turniru Talijan, 39. igrač svijeta, ima prigodu priključiti se listi pobjednika i upisati ukupno četvrti naslov u karijeri iz 11 finala. 

- Odigrao sam agresivnije nego u četvrtfinalu, dok je Elias previše žurio - ocjenjuje Fabio Fognini. Sada smo ostali samo Martin i ja. Čeka me opasan suparnik koji je izbacio vrlo kvalitetne igrače. Meni preostaje samo dobro se odmoriti i pripremiti za finale. Nije bilo lako poslije 12 setova u dva dana proteklog vikenda i sedmosatnog putovanja za Umag, ali imao sam sreće budući da sam bio slobodan u prvom kolu - kaže Fognini.

Fognini je polufinale otvorio vodstvom 3:0. Koncentriran, bez "ludovanja", držao je meč pod kontrolom protiv Portugalca, koji je drugi tjedan zaredom ostao kratak u polufinalu. S dva rana "breaka" riješio je dvoboj uz pljesak supruge Flavije Pennetta i oca Fulvija. 

Martin je nastavio tjedan iz snova, za prvi četvrtfinale jednog ATP-a spasio je pet meč lopti sunarodnjaku Martinu Kližanu, za prvi polufinale sredio je drugoga nositelja Portugalca Sousu, dok je jučer za premijernu završnicu pobijedio Argentinca Carlosa Berlocqa poslije dva sata igre s puno senzacionalnih izmjena. Martin je triput imao "break" prednosti u prvom setu, na kraju je dobio "tie break". U drugoj dionici 26-godišnji Slovak, 124. igrač svijeta, uspio je pronaći izlaz iz krize i sa četiri gema u nizu zatvoriti meč i uzvratiti Berlocqu za poraz prije dvije godine u prvom kolu Umaga. Slatka osveta uz podršku veliku podršku sunarodnjaka.
 

- Umag je lijepa destinacija za slovačke goste i zahvalan sam im na podršci. I ja sam kao dječak dolazio na ljetovanje, gledao ovaj turnir, ali igrao tu juniorske turnire i "futurese". Najviše mi je u sjećanju ostao meč Ljubičića i Hrbatyja - kaže Martin, sjećajući se četvrtfinala odigranog prije 19 godina. - Dolazio sam i na juniorske turnire, evo me sada u finalu ATP-ja. Nakon što sam dvadeset godina pokušavao igrati tenis. Sada došlo je na naplatu. Nadam se da mogu dohvatiti novu razinu, regularno početi igrati ATP turnire.

Plasman u finale donijet će mu skok među prvih sto igrača. Brza ruka, brze noge i sjajan forhend.

- Umaški mi uvjeti odgovaraju, a na forhendu imam više samopouzdanja. Dobio sam težak meč, Berlocq ti ništa ne da besplatno, baš kao što je to bio slučaj sa Sousom. Ali opet sam uživao i ostao u turniru do nedjelje. (Zlatko HORVAT)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter