Učka MTB Maraton: Ferreira i Konvisarova najbrži

Najbolje biciklistice - Eszter Sosa, Kristina Konvisarova i Zorana Težak
Najbolje biciklistice - Eszter Sosa, Kristina Konvisarova i Zorana Težak

Kiša koja je padala u subotu dodatno je otežala ionako zahtjevno 9. izdanje Učka MTB maratona koji je ove nedjelje održan na području Parka prirode Učka, sa startom na lovranskom mulu.

Učka MTB Maraton, koji se i ove godine boduje za poredak UCI MTB World Marathon Seriesa, privukao je u Lovran neke od najboljih specijalista discipline - Nijemce Stefana Thumma, Roberta Mennena i Matthiasa Leislinga, koji je već pobijedio na Učki.

Nažalost, loše vrijeme uzrokovalo je otkaz nastupa većine hrvatskih, a i stranih natjecatelja, koji su znali kakav ih pakao čeka jednom kad napuste Lovran u smjeru tunela. Tešku i blatnjavu, 90 km dugu stazu u elite kategoriji najbrže je savladao Portugalac Tiago Ferreira (Team Protek), kojemu je ovo definitivno godina uzleta s obzirom da mu je ovo samo jedan u nizu vrhunskih rezultata koje je ostvario. Zanimljivo, prvu ovogodišnju pobjedu ostvario je u Premanturi na Kamenjak Rocky Trails maratonu.

Ferreira je drugoplasiranog Leislinga (Kreidler Werks) ostavio 10 minuta, dok je treći bio Austrijski prvak Christoph Soukup (Union RC Hitec).

- Prvi dugi uspon mi je odgovarao i tu sam postavio dobar tempo i napravio prednost od dvije minute. Osjećao sam se dobro i cijelo vrijeme sam povećavao prednost. Kad sam saznao da na zadnjoj feed zoni imam veliku prednost, opasan spust prema Lovranu sam odvozio na sigurno i isplatilo mi se. Sretan sam što sam opet pobijedio u Hrvatskoj, vidimo se sljedeće godine u Lovranu i Premanturi, rekao je Tiago Ferreira.

Najbolji i jedini Hrvat u poretku World Seriesa bio je Marko Fržop (Biker.Hr) na 27. mjestu, dok je za Nenada Ljubičića iz medulinske Adrenaline koban bio time limit na posljednjoj kontrolnoj točki.

U elite ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ukrajinka Kristina Konvisarova (Team Protek), koja je pretekla mađarsku prvakinju i vodeću u poretku World Seriesa Eszter Dosa (Vitalitas Kross) i iznenađenje dana Zoranu Težak iz medulinske Adrenaline. Dobar nastup Hrvatica upotpunila je druga blizanka Težak iz Adrenaline, Gorana, koja je završila na petom mjestu.

- Cure su odmah nabile opak tempo, dok smo ja i sestra odlučile sačuvati snagu znajući što nas gore čeka i - pogodile. Do drugog feeda ulovile smo ih sve, osim prve dvije koje su imale "brzinu više". Kasnije kroz utrku se nekako najviše vodila borba za treće mjesto između mene i Njemice Horn. Uočila sam da su joj tehnički spustovi slabija strana te sam riskirala i napala je na zadnjem spustu prema Lovranu i tu sam stekla odlučujuću prednost. Umorna sam, ali isplatilo se, rekla je Zorana Težak.

Među stotinjak "mtbikera" koji su se usudili izazvati Učku, Hrvati i Istrijani su najbrojniji bili u nižim kategorijama. Dok su u kategoriji M1 dominirali Slovenci Boškin i Volčič, u kategoriji M2 pobjedu je odnio domaćin Marin Deković (Opatija), ispred klupskog kolege Kreše Franića. Valter Kliba iz Adrenaline utrku je završio na devetom mjestu. U kategoriji M3 pobjedu je odnio Andreas Wimler (Zweirad Simplon), Denis Bukovac (BBK Grožnjan) bio je vrlo dobar treći. Najbrži u klasi Sport bio je Mateusz Zdanowicz (4 Brzozy Gdansk), najbolji junior bio je Nijemac Simon Weber (RV Adler), ispred Matije Meštrića (Beciklin) i Marina Zorka (Keindl). Među rekreativcima pobijedio je Nijemac Carsten Schmidt, dok je kod rekreativki najbrža bila Anita Bistričić. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter