U nedjelju atletska utrka 34. dan Uljanika

Start prošlogodišnje glavne utrke
Start prošlogodišnje glavne utrke

U nedjelju će se, u spomen 160. obljetnice brodogradilišta, održati 34. izdanje najpoznatije pulske utrke "Dan Uljanika". Zamišljenu kao posvetu danu polaganja kamena temeljca i početku izgradnje brodogradilišta 9. prosinca 1856. godine, utrku koja se održava neprekidno od 1983. godine i ovom će prilikom organizirati Društvo sportske rekreacije Uljanik i Služba za rekreaciju Uljanik Standarda uz pomoć volontera i društava Uljanik Grupe.

Cjelokupni program započet će u 9.30 sati kad će krenuti prva od šest dječjih mini utrka duljine 1,2 kilometara, potom će se održati utrka pčelica, a onda će u 11.30 sati na red doći glavna utrka čija će ovogodišnja trasa iznositi 6,8 kilometara. Podjela startnih brojeva organizirana je na glavnom ulazu u Uljanik (Flaciusova 1) na dan utrke od 7.30 do 9 sati, odnosno dan ranije na istom mjestu od 9.30 do 11 sati. Za podjelu brojeva školskoj djeci zaduženi su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, dok djeca koja nisu upisana u školi brojeve mogu sama podići na glavnom ulazu u Uljanik. Upis djece na dan utrke završava 30 minuta prije starta svake dječje utrke.

Šest kategorija

Startnina za glavnu utrku ostala je nepromijenjena i iznosi 20 kuna, a trkači i trkačice bit će podijeljeni u šest dobnih kategorija: do 19 godina, 20-29 godina, 30-39 godina, 40-49 godina, 50-59 godina i od 60 godina naviše. Oni najbolji neće kući otići praznih ruku pa će tako pehare osvojiti pobjednik i pobjednica glavne utrke, prvoplasirani u svakoj kategoriji, najbrojnija ekipa u glavnoj utrci te najuspješnija škola u mini utrci. Medalje će osvojiti troje najbržih u svakoj kategoriji te najstariji sudionik glavne utrke, svaki od trkača dobit će majicu, a usto će svakom sudioniku mini utrke pripasti kolač i sok, dok će akteri glavne utrke dobiti ručak i sok.

Teška trasa

- Duljina staze za dječje utrke ostat će ista, a novost je da će se trčati u kontra smjeru radi tehničkih problema koje smo imali unutar samog brodogradilišta i poslovnog procesa, kako ne bi ništa remetili. Što se tiče glavne utrke, tu će staza biti nešto izmijenjena u odnosu na nekoliko posljednjih godina i umjesto tri, trčat će se dva kruga jer se on malo povećao u odnosu na prijašnja izdanja i iznosit će 3,4 kilometara - otkrio nam je Vjekoslav Jozanović, tajnik DSR Uljanik i tajnik Organizacijskog odbora utrke. - Ove se godine ponovno vraćamo na otok i trčat će se kroz cijeli Uljanik, jer se krug proteže od otoka do "Sahare" i praktički trkači prolaze kroz sve dijelove brodogradilišta. Najzanimljiviji dio će svakako biti na otvorenoj obali kad staza prolazi kroz pjeskarnu i halu, no osim što će biti zanimljiva, trasa će biti i dosta teška.

Zasad se za nastup prijavilo oko 1.200 natjecatelja za dječje utrke te po 120 za utrku pčelica i glavnu utrku.

Satnica

Raspored održavanja utrka: dječaci do 10 godina (9.30), djevojčice do 10 godina (9.50), dječaci 11-12 godina (10.10), djevojčice 11-12 godina (10.25), dječaci 13-14 godina (10.40), djevojčice 13-14 godina (10.55), pčelice (11.05), glavna utrka (11.30). (I. CEROVAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter