U Istri gotovo 1.500 tenisača-veterana

Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Mjesec i pol dana nakon teniskog Croatia open turnira, umaški ATP stadion Stella Maris ponovno će, ali i u susjednom Novigradu, predstojeća dva tjedna okupirati brojni tenisači iz svih krajeva svijeta.

Ovog puta neće igrati svjetske zvijezde poput Marina Čilića, Marcela Granollersa, Fernanda Verdasca ili Aleksandra Dolgopolova, već brojne znane i manje znane tenisačice i tenisači koji su svoje najbolje natjecateljske i rekreativne igračke godine već prošli, ali još uvijek imaju što pokazati na terenu.

Umag i Novigrad će, zahvaljujući suradnji glavnih nositelja organizacije, Hrvatskog teniskog saveza veterana, HTS-a, Istraturista i Lagune Novigrad te gradskih uprava i njihovih turističkih zajednica, biti domaćini ITF Svjetskog teniskog prvenstva superseniora.

Drugim riječima, u iduća dva tjedna, prema pristiglim prijavama, na dva će prvenstva nastupiti čak 1.435 veteranki i veterana starijih od 60 godina iz 188 zemalja svijeta, a susreti će se igrati na 84 teniska terena.

Od ponedjeljka do 15. rujna u Umagu i Novigradu će se igrati ekipno, a od 16. do 23. rujna samo u Umagu 32. pojedinačno svjetsko prvenstvo.

Među prijavljenim igračima su i nekadašnje istaknute svjetske tenisačice i tenisači koji su za aktivne karijere igrali i na Grand Slam turnirima. Igrat će se u šest kategorija za tenisače i pet za tenisačice od kojih je najstarija muška kategorija namijenjena igračima starijim od 85 godina.

Broj prijavljenih igrača i zemalja govori da će Hrvatska tako biti domaćin do sada najvećeg prvenstva takve vrste, a ujedno će biti i najmasovnije tenisko natjecanje ikada održano u našoj zemlji.

- Iznimno nam je drago što je međunarodna teniska federacija HTSV-u povjerila organizaciju tako velikog sportskog događaja koje je ustvari priznanje našem savezu na dosadašnjoj kvalitetnoj organizaciji jednog od najvećih svjetskih veteranskih turnira ITF GMP Cup, kao i za dosadašnji rad na razvoju hrvatskog i svjetskog veteranskog tenisa.

Vjerujem da će svi sudionici natjecanja uživati idućih dana nadmećući se na terenima Umaga i Novigrada, kao i da će ljubitelji tenisa uživati u predstavama ovih iskusnih sportaša, rekao je Petar Mirić, predsjednik HTSV-a i direktor prvenstava koje će se sljedećih 14 dana održavati u Istri.

Svečano otvorenje turnira održat će se u nedjelju na umaškom ATP stadionu s početkom u 16 sati. Na svečanosti otvorenja očekuju se ugledni uzvanici iz svijeta sporta, gospodarstva i politike, s obzirom na to da je visoki pokrovitelj ovog prvenstva ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. (K. KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter