U Fažanski kanal stiže stotinjak nabrijanih vodenih skutera

(M. ANIČIĆ)
(M. ANIČIĆ)

Prava sportska atrakcija održat će se nadolazećeg vikenda u akvatoriju pred kampom Bi Village u Valbandonu. Prva utrka ovogodišnjeg Alpe Adria Jet Ski Toura, u sklopu koje se vozi Croatian Aquabike Championship, dovodi više od stotinu vozača moćnih vodenih skutera koji će trke u nekoliko kategorija i klasa voziti unutar Fažanskog kanala. Manifestacija počinje u petak, a natjecanja će se odvijati u subotu i u nedjelju.

- Alpe Adria je regionalno natjecanje europskog karaktera. Nacionalne federacije Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske prebacile su svoja nacionalna natjecanja u Alpe Adria, a stižu i Srbi, Crnogorci, Švicarci…. Inače nastupa 20-ak zemalja, toliko ih i sada očekujemo, rekao je Davor Hundić, direktor manifestacije i svjetski prvak u jet skiju, poznat i kao Guinnessov rekorder u vožnji skuterom duž naše obale i nazad u jednom danu. Alpe Adria odvija se u organizaciji Jet ski saveza Hrvatske i Bi Villagea.

Kako je Hundić objasnio, vozit će se kružne utrke - muški i žene, pa i juniori - na stojećem i sjedećem "skuteru", a prema dorađenosti motora svrstavaju se u skupine GP1, GP2 i GP3. Za primjer, kaže Hundić, standardni jet ski težak je 400 kilograma i ima 300 konjskih snaga, dok će se s fažanske obale moći gledati i oni od 200 kilograma i sa 600 konja, koji postižu 85 milja na sat i ubrzanja "do stotke" bolja i od superauta.

- Atraktivno će biti pogledati i Freestyle disciplinu, a vozit će se i Rally jet, odnosno Endurance, zahtjevna kondicijska i tehnička disciplina, rekao je Hundić. U toj disciplini Hrvatsku će predstavljati bivši svjetski prvak Slaven Ivančić te Karlo Brezni i Mislav Celjak. Od većih imena jet ski sporta Hundić je najavio dolazak svjetskih i europskih prvaka i viceprvaka poput Markusa Erlacha, braće Roka i Naca Florijančiča, Aleksandra Petrovića, tate i sina Guidija, Gabora Szabe, Urške Breznik…

Timovi će biti smješteni kod restorana Al Pineta, ali im pristup neće biti ograničen. U petak manifestacija počinje prijavama, pripremama i slobodnim treninzima. U subotu ujutro voze se oficijelni treninzi, oko podneva počinu prve runde takmičenja te se nastavljaju popodne. U nedjelju se voze druge runde od 10 sati, a u nekim disciplinama vozi se i treća runda. Freestyle je na rasporedu u subotu od 18.30, a u nedjelju od 17.30 sati, no satnica je, saznajemo, još uvijek podložna promijeni.

Sve će se odvijati pred plažom Bi Village, pa će posjetitelji imati odličnu poziciju za pratiti utrke.

- To je atraktivno i za stare i mlade. Ovo je samo jedna od utrka koja će se održati ovdje, jer je dogovoreno da se i narednih pet godina Alpe Adria odvija u Bi Villageu. Htjeli bi da nas i zbog ove manifestacije posjećuju i da vozači steknu naviku i znaju da su dobrodošli. Trenutno je u naselju oko 1.300 gostiju, manje od očekivanog zbog lošeg vremena, ali za vikend očekujemo između 2.000 i 2.500 gostiju, rekao je direktor Bi Villagea Roland Cinkopan, u društvu Igora Prhata iz tvrtke Felix 2002 zadužene za sport u naselju.

- Turistička zajednica Fažane uključila se u ovu manifestaciju jer je i u našoj strategiji razvoja jačanje pred i posezone te segmenta sportskog turizma. Bitno nam je da je manifestacija u dugoročnim planovima jer na tome možemo temeljiti promociju i motivaciju dolazaka gostiju, poručila je direktorica fažanskog TZ-a Melita Peroković. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter