Tour de France: Vincenzo Nibali ukupni pobjednik

Vincenzo Nibali (Reuters)
Vincenzo Nibali (Reuters)

Talijan Vincenzo Nibali (Astana) pobjednik je ovogodišnjeg, 101. izdanja najveće svjetske biciklističke utrke Tour de France koja je završila u Parizu. Nibali je slavio sa 7.37 minuta prednosti ispred drugog Francuza, Jeana-Christophea Perauda (AG2R), odnosno 8.15 minuta ispred trećeg, još jednog Francuza Thibauta Pinota (FDJ.fr).

Nibali (29) je do svog prvog trijumfa na Touru stigao dominantno, osvojivši čak četiri etape, a "žutu majicu" vodećeg držao je u svom vlasništvu čak 19 od 21 dana utrke. Put k pobjedi uvelike mu je bio olakšan zbog odustajanja dvojice najvećih konkurenata, prošlogodišnjeg pobjednika Britanca Chrisa Froomea (Sky) koji je odustao u petoj etapi zbog dvostrukog prijeloma ruke, te pobjednika iz 2007. i 2009, Španjolca Alberta Contadora (Tinkoff-Saxo), koji je u padu u 10. etapi slomio nogu.

Trijumfom na Touru Nibali je postao tek šesti vozač u povijesti biciklizma koji je pobijedio na sve tri trotjedne utrke, uz Tour to su još Giro d'Italia i Vuelta a Espana. Na Vuelti je slavio 2010., a na Giru 2013. Prije njega to je uspjelo samo Francuzima Jacquesu Anquetilu i Bernardu Hinaultu, Belgijancu Eddyju Merckxu, Talijanu Feliceu Gimondiju i Španjolcu Albertu Contadoru.

Dosadašnji najbolji plasman na Touru Nibaliju je bilo treće mjesto iz 2012. godine.

Razloga za veselje imaju i domaćini Francuzi, iako nisu prekinuli sad već 29-godišnje čekanje na svog pobjednika, posljednji Francuz pobjednik Toura bio je Bernard Hinault 1985. No, nakon punih 17 godina i drugog mjesta Richarda Virenquea imaju svog predstavnika na pobjedničkom postolju, a prvi put nakon 1984. čak dvojicu. Prije 30 godina slavio je Laurent Fignon, dok je Bernard Hinault bio drugi, a ove godine su mjesto na podiju u Parizu izborili drugi Jean-Christophe Peraud i treći Thibaut Pinot.

Naslov najboljeg penjača na Touru osvojio je Poljak Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), pobjednik dviju brdskih etapa, dok je "zelenu majicu" namijenjenu najboljem sprinteru treću godinu zaredom osvojio Slovak Peter Sagan (Cannondale) iako nije uspio osvojiti niti jednu etapu, četiri je puta bio drugi.

Kristijan Đurasek (Lampre) postao je tek drugi Hrvat koji je uspio završiti Tour zauzevši na kraju 46. mjesto s 2:21.18 sati zaostatka za Nibalijem. Prije Đuraseka jedini hrvatski predstavnik koji je otpedalirao čitav Tour bio je Vladimir Miholjević, koji je 2003. godine bio 50.

Pobjednik posljednje, 21. etape vožene od Evryja do Elizejskih poljana u Parizu u dužini od 137.5 kilometara je Nijemac Marcel Kittel (Giant), koji je u završnom sprintu bio brži od Norvežanina Alexandera Kristoffa (Katjuša) i Litvanca Ramunasa Navardauskasa (Garmin). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter