Sydney Morning Herald: Tomljanović postaje Australka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolje plasirana hrvatska tenisačica 21-godišnja Ajla Tomljanović, koja je 56. na WTA listi, ubuduće će nastupati pod australskom zastavom, i to već za mjesec dana na US Openu, objavio je danas ugledni australski dnevnik Sydney Morning Herald.

Australski teniski savez poželio joj je dobrodošlicu: "Tomljanović će nastupati kao Australka na Grand Slam turnirima, i to odmah, a na ostalim turnirima kad udovolji propisima o promjeni državljanstva. Australski teniski savez izražava Ajli dobrodošlicu u australsku tenisku obitelj i želi joj puno uspjeha".

Prema međunarodnim teniskim pravilima, Tomljanović može odmah igrati za Australiju na Grand Slam turnirima, koji su pod okriljem Međunarodnog teniskog saveza (ITF), a na WTA turnirima kada završi proces koji počinje zahtjevom za stalno prebivalište, a završava dobivanjem putovnice.

"Potencijalno veliki dobitak australski tenis dobio je iznenadnim prebjegom hrvatske zvijezde u usponu Ajle Tomljanović. Ona je novo zvučno pojačanje Australije i jedna od najatraktivnijih mladih talenata", navodi Sydney Morning Herald.

Rođena Zagrepčanka, kći poznatog hrvatskog rukometaša Ratka Tomljanovića, trenirala je u teniskoj akademiji legendarne američke igračice Chris Evert (59) u Boca Ratonu (Florida) od svoje 13. godine. Chris Evert je bila svjetski broj jedan i osvojila je 18 Grand Slam turnira.

Nakon što je preboljela mononukleozu, godinu 2012. završila je na 453. mjestu WTA liste. No, u prosincu prošle godine preuzeo ju je David Taylor, bivši trener Samanthe Stosur, i napravila je veliki napredak pa je sada na 56. poziciji WTA liste.

U Roland Garrosu je stigla do osmine finala i pritom je izbacila treću nositeljicu Poljakinju Agnieszku Radwansku.

"Kao juniorka bila je odlična, ali sve do posljednjih šest mjeseci bilo je neizvjesno hoće li postati velika igračica u seniorskoj konkurenciji. A tada je došlo do promjene u njenoj igri. Sada igra agresivnije, jače udara loptu, puno bolje servira i ugodno me je iznenadila", kazala je Chris Evert za vrijeme Roland Garrosa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter