Susret s Rijekom ukazao na probleme u igri

Izgubljena bitka na sredini terena - Josip Vuković (D. ŠTIFANIĆ)
Izgubljena bitka na sredini terena - Josip Vuković (D. ŠTIFANIĆ)

Specifičnu utakmicu odigrala je Istra 1961 u Rijeci gdje je poražena minimalnom razlikom, ali i uz minimalnu mogućnost da prođe bolje od toga. Regionalni derbi na Rujevici u potpunosti je pripao Riječanima koji su poveli u relativno ranoj fazi utakmice, dominirali i stvarali šanse te na koncu priveli susret završetku ne dopustivši Puljanima da im ozbiljnije zapucaju prema vratima.

Teško je stoga sabrati dojmove u taboru momčadi s ''Drosine''. S jedne strane strši činjenica da u devedeset minuta igre ''zeleno-žuti'', kao ni u prvom susretu ovih protivnika igranom ljetos u Puli, nisu uputili baš nijedan konkretan udarac prema okviru riječkoga gola. Tu je i podatak da je Rijeka do poluvremena imala niz opasnih otvaranja, uputila nekoliko neugodnih lopti u kritičnu zonu ispred stalno aktivnog vratara Ivušića, te pogodila vratnicu preko najaktivnijeg igrača Tomasova koji je u još nekoliko navrata pošteno izvozao nedovoljno odlučne čuvare. Rijeka je, realno gledajući, uz samo malo više preciznosti mogla utakmicu dobiti s nekoliko pogodaka razlike.

S druge strane tek se stidljivo nazire konstatacija da je Istra 1961 na dva gostovanja kod vodećih momčadi prvenstva primila samo dva pogotka što svakako odskače od trendova na koje smo već navikli, te daje nadu u drugačiju percepciju dosad uzaludnih putovanja. Za sad toliko, ne i više od nade, jer osim što je zbog minute primanja pogotka kod Puljana na mjesto maksimirske izdržljivosti izbila ofenzivna nemoć (koja je bila prisutna i u Zagrebu), prevladava utisak da su agresivni Riječani stvorili prevelik broj prigoda, bili opasniji protivnik od Dinama, te lako mogli podebljati rezultatski efekt.

Kad govorimo o pristupu, treba reći da je Istra 1961 imala tendenciju iskoristiti ono što joj se na trenutke pružalo, no pokušaji brzih odigravanja po perfektnom riječkom travnjaku nisu Puljanima polazili za nogom, što i ne čudi obzirom na uvjete u kojima treniraju i inače nastupaju, ali i na izrazito dobro posloženo stanje u protivničkim redovima. Neuspjelo je završio i pokušaj podizanja zadnje linije sredinom prvog poluvremena, nakon kojeg su Riječani lakoćom utrčavali u prazan prostor i kreirali spomenute prigode. Time je jasno naznačena ograničenost opcija kojima Puljani raspolažu u susretima protiv momčadi više kvalitativne razine, a premda intencija za promjenama raduje, zabrinjava realna mogućnost njihove provedbe.

Rijeka je, s druge strane, svoju igru usvojila do nivoa koja joj garantira dominaciju u središnjici terena, što uspješno koriste u napadu gdje poslovično imaju bar jednog raspoloženog pojedinca (sada Tomasov), ali jednako dobro i u destrukciji protivničkih namjera koju je Istra 1961 itekako osjetila i čemu se nije mogla oduprijeti. (D. RAMIĆ-KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter