Surferi zajahali valove u Ližnjanu

Windsurfing u Ližnjanu (foto: G. BABIĆ)
Windsurfing u Ližnjanu (foto: G. BABIĆ)

Povodom otvaranja surfing kluba u Ližnjanu jučer je u uvali od Kuj održano windusurfing natjecanje "Jump and Ride". Natjecanje se odvijalo u dvije discipline, wave i freestyle, a sudjelovala su 22 surfera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Španjolske, među kojima su bili i profesionalci koji se natječu na svjetskoj razini.

Vremenski uvjeti s kojima su se windsurferi ove nedjelje suočili bili su još ekstremniji od uobičajenih jer je bura na mahove dosezala i do sto kilometara na sat stvarajući valove veće od četiri metra. Sama uvala od Kuj jedinstvena je u ovom djelu Europe i poznata po iznimno jakom vjetru i visokim valovima, pa i inače privlači veliki broj zaljubljenika u windsurfing i srodne sportove. Dodamo li tomu i nedjeljne vremenske prilike, ovaj put su se zaista samo najhrabriji odvažili na ulazak u vodu.

Najekstremniji trikovi izvodili su se na valovima (wave disciplina), a već u prvoj vožnji prošli su samo oni najsposobniji s obzirom da je bura u tim trenucima dosezala orkanske udare.

U polufinale se plasiralo osam natjecatelja koji su imali tu "sreću" da je vjetar malo popustio, tako da su uspjeli pokazati svoju tehniku i vještinu s malo zahtjevnijim trikovima poput pushloopa (varijacija salta unatrag) i frontloopa (horizontalni salto naprijed), show it i druge.

Popodne se održalo finale, također u prvoklasnim uvjetima, uz valove koji su po visini podsjećali na Havaje. Na uzburkalom se moru najboljim iskazao Talijan Andrea Ferin te zasluženo osvojio prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Marinu Siriševiću iz Splita, a treće Marku Babiću iz Pule.

U freestyle disciplini windsurferi su se morali dokazati izvodeći tehnički zahtjevne vratolomije, a u tome su briljirali Slovenci. Najboljim se pokazao Žan Šude koji je osvojio prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je Jure Černec dok je treće mjesto pripalo Žanu Ribnikaru.

Jaka bura i hladnoća nisu omeli ni gledatelje koji su se okupili u velikom broju i promatrali vratolomije "jahača valova" grijući se uz kuhano vino, čaj i veselu glazbu. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter