Supetarac Petar Bratulić najbolji Hrvat u Zagrebu

Petar Bratulić (Foto: Zagreb Maraton 2014)
Petar Bratulić (Foto: Zagreb Maraton 2014)

Prvo, pa muško. Sjajni junior Istre Petar Bratulić istrčao je u Zagrebu svoj premijerni polumaraton u životu i odmah briljirao, utrčao u cilj na ukupno desetom mjestu, ali i prvi od hrvatskih trkača. A konkurencija je bila strašna i brojna. Na ovogodišnjem izdanju zagrebačkog maratona u tri utrke - maratonu, polumaratonu i utrci građana na 5 km, nastupilo je više od 12.000 natjecatelja. Maraton su osvojili Kenijac Luke Kibet i Srpkinja Olivera Jevtić, dok su u polumaratonu slavili hrvatska atletičarka Lisa Nemec i Kenijac David Kiprono Metto.

U tako zvučnoj konkurenciji Bratulić je iza sebe ostavio brojna strana i domaća znana imena, a posebno imponira što je među prvih 20 polumaratonaca sa svojih 18 godina bio kudikamo najmlađi. Rezultat (1:14.40) i plasman su mu impresivni, ali on sam kao da nije impresioniran ovakvim ostvarenjem. Mirno je, neposredno uoči jučerašnjeg popodnevnog treninga, rezimirao zagrebački nastup.

Kao trening

- Ovaj sam nastup promatrao više kao trening pred značajne utrke koje mi predstoje, tako da nisam puno ni razmišljao o rezultatu ili plasmanu koji ću ostvariti. Trčao sam potpuno rasterećeno - rekao je Petar Bratulić. - Imao sam zadani tempo kojim ću trčati od trenera Mikija Vitasovića, a potom sam na stazi pratio neke natjecatelje za koje sam vidio da trče sličnim tempom. Nisam forsirao, mislim da sam mogao i brže istrčati, ali ipak je to bila nepoznanica. Nikad dosad nisam trčao 21 kilometar.

Maratonci i polumaratonci najviše se plaše krize koja neminovno stiže tijekom utrke, kad-tad.

- Bila je mala kriza pred kraj utrke, ali sam je prebrodio. Odgovarala mi je i konfiguracija staze, jer je uglavnom bila ravna staza s tek jednom dugom, ali laganom uzbrdicom. Ma, bilo je važno da istrčim, da sam vidim koliko mogu na ovoj stazi, jer je to i bio plan uoči nastupa.

Može puno

Sad su on sam, ali i svi ostali vidjeli da može puno. Kenijci su, znano je to, svijet za sebe, ali sa svima ostalima je Bratulić u svojoj prvoj utrci bio u najmanju ruku ravnopravan. Ovaj nastup dao mu je svakako novog podstreka.

- Ovo mi je bila odlična priprema za predstojeće prvenstvo Hrvatske u krosu što će se idućeg mjeseca održati u Kutini, gdje se nadam medalji u juniorskoj konkurenciji čime bih izborio i nastup u reprezentaciji koja će u prosincu nastupiti na Europskom prvenstvu u krosu što će se održati u Bugarskoj. Ekipa ima četiri člana i nadam se da ću ja biti jedan od njih i tako drugi put u karijeri nastupiti na EP-u u krosu.

Bio bi to mladom Supetarcu klasični šlag na uspješnu sezonu. Dosad je prikupio jednu zlatnu i tri srebrne medalje s državnih prvenstva u juniorskoj konkurenciji.

- Osvojio sam zlato na tri tisuće metara i srebra na pet i 10 kilometara na stazi, a nedavno sam osvojio i drugo mjesto na 10 kilometara na prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju. Sad se okrećem krosu, ali sljedeći cilj mi je izboriti nastup na Europskom juniorskom prvenstvu iduće godine u utrci na 10 km. Norma iznosi 31.30 minuta, a ja sam proljetos istrčao malo iznad 32 minute. No znam da mogu puno brže - zaključio je Bratulić.

S obzirom na ovaj premijerni polumaraton odrađen za deset, od njega se i dalje mogu očekivati odlični rezultati na dugim prugama. A 18 mu je godina tek.

Pored Bratulića u Zagrebu su nastupili i drugi istarski trkači, a najbolji plasman ostvarila je prva dama istarskog trčanja Barbara Belušić. U cilj polumaratona je ušla peta u ženskoj konkurenciji, druga Hrvatica, iza nedodirljive Lise Nemec. Barbara je 21 km istrčala za 1:19.53 sati. U maratonu se pak istakla Vrsaranka Senka Senković upisavši 14. mjesto. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter