Stotinu kadeta u lovu na gruzijsku vizu

Zoran Štefec, Ivica Gržinić i Dean Krizmanić na jučerašnjoj konferenciji za novinare (M. MIJOŠEK)
Zoran Štefec, Ivica Gržinić i Dean Krizmanić na jučerašnjoj konferenciji za novinare (M. MIJOŠEK)

Danas i sutra će se u Tinjanu i Poreču održati međunarodna etapna kadetska cestovna biciklistička utrka nazvana "Via Poreč toward Tbilisi", najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj jučer u porečkom hotelu Plavi.

Od Poreča do Tbilisija, kako bismo slobodno mogli prevesti naziv utrke, je kvalifikacijska utrka za Europski olimpijski festival mladih koji će u kolovozu biti održan u glavnom gradu Gruzije. Za dvodnevno natjecanje prijavilo se 80-ak kadeta iz 20 klubova od čega najviše iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Njemačke, a među njima se nalaze i predstavnici dva istarska kluba, Pule i pazinske Meridiane Kamen. U posebnim utrkama natjecat će se i desetak kadetkinja, a također će nastupiti hrvatski paraolimpijci na handbikeu.

- Ovo je odličan termin baš za ovu kategoriju kadeta (15 i 16 godina) budući da oni nešto kasnije počinju s treninzima - kazao je direktor utrke Ivica Gržinić, naglasivši da je utrka organizirana na inicijativu i financijskim sredstvima Hrvatskog olimpijskog odbora, dok je glavni organizator utrke pazinski Biciklistički klub Meridiana Kamen, a domaćin turistička destinacija Laguna Poreč, odnosno turistička tvrtka Plava laguna koji pomaže u tehničkom smislu, ali kroz smještaj biciklista.

Danas se vozi prolog, brdska utrka na kronometar koja započinje u 16 sati u tinjanskoj Dragi. Mladi će se biciklisti uspinjati biciklima do Tinjana na trasi dugoj 2,6 kilometara, a utrka bi trebala završiti do 17.30 sati, nakon što se izredaju svi pojedinci i kategorije. U tom će vremenu cesta koja povezuje Sveti Petar u Šumi i Tinjan biti zatvorena. Idućeg dana, u subotu, od 10 do 13 sati, održat će se glavna kružna utrka na relaciji porečko groblje - sportska dvorana Žatika - Varvari - Košambra u duljini od 69 kilometara, odnosno 13 krugova. Kadetkinje će se natjecati na stazi dugoj 26 kilometara. Jednu će prometnu traku tako zauzeti biciklisti, dok će drugom prometovati redovan promet. Zanimljivost propozicija ovih utrki je da će se natjecateljima ograničiti okretaj pedala na maksimalnih 6,94 metra po okretaju, što je mjera zaštite od ozljeda za mlade natjecatelje. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter