SP u odbojci: Hrvatska - Azerbejdžan 1:3

Samanta Fabris (Foto: fivb)
Samanta Fabris (Foto: fivb)

Susret 3. kola skupine E: Hrvatska - Azerbejdžan 1:3 (25:23, 23:25, 13:25, 23:25). PalaTrieste. Gledatelja: 2000. Suci: Rolf (SAD) i Broche (Portoriko).

HRVATSKA: Ušić-Jogunica, Grbac, Jelić (L), Ćutuk, Jerkov, Miloš, Popović, Fabris, Klarić, Brčić, Poljak, Ušić (L).

AZERBEJDŽAN: Alijeva, Kovalenko, Gurbanova, Kurt, Bajramova, Abdulazimova, Parkhomenko, Gasimova, Matlasovska-Agajeva, Židkova, Kiseljova, Rahimova.

Hrvatske odbojkašice upisale su drugi poraz u drugom krugu, ukupno četvrti na svjetskoj smotri. Nakon osvojenog prvog seta činilo se da će epilog biti drugačiji, ali Hrvatice su počele padati u igri, posebno je "škripalo" na prijemu, dok se na drugoj strani raspucala Polina Rahimova, najefikasnija igračica Svjetskog prvenstva i bodovi su pripali Azerbejdžanu. Ove dvije reprezentacije sad na svom kontu imaju po pet bodova, dok se na petu poziciju probila Njemačka pobjedom nad Belgijom.

Ako izuzmemo početno vodstvo Azerbejdžana, tijekom prvog seta prednost je stalno bila na hrvatskoj strani. Na prvom tehničkom time-outu bilo je 8:5, na drugi se otišlo pri rezultatu 16:14, a onda je zahvaljujući odličnim servisima Brčić ta prednost narasla na 18:14. Reagirala je brzo klupa Azerbejdžana, pozvala minutu odmora nakon koje je stigla promjena i potom dva loša prijema hrvatskih odbojkašica (18:17). Vratile su tako Hrvatice svojom najvećom boljkom protivnice u igru, ali one su im uzvratile uslugu s tri uzastopna promašena servisa. Zadržala je tako Hrvatska minimalnu prednost, prvu set loptu nije uspjela realizirati, ali onda je Ušić Jogunica pri rezultatu 24:23 uspješnim blokom donijela uvodni set.

Loš početak Hrvatske u drugom setu donio je promjenu tehničarke i Vercesi je umjesto Brčić u igru uveo Grbac, ali i dalje se nastavila igra toplo-hladno. Na protivničku seriju 0:4 Hrvatska je uzvratila s 5:0, izborila tri koraka prednosti, no onda sve to "prosula" lošim prijemom i odbojkašice Azerbejdžana su novom serijom 0:5 ponovno povele (21:23). Uslijedila su dva odlična poteza hrvatskih "rezervistica" te su Fabris smečom i Ćutuk as servisom donijele novo poravnanje, ali nakon što je Ćutuk svoj drugi servis poslala u aut, Marija Ušić upisala je još jedan loš prijem i Rahimova je prošla iz druge linije za poravnanje.

Ako su hrvatske odbojkašice u drugom setu imale oscilacija, onda je treća dionica donijela potpuni pad u igri već na samom otvaranju kad je Azerbejdžan serijom 8:0 izgradio prednost koja mu je donijela vodstvo u setovima s uvjerljivih 25:13. Nakon takvog "šamara" teško se bilo vratiti u igru, hrvatskim odbojkašicama to je ipak uspjelo, ali u završnici četvrtog seta prijem je još jednom "zaštekao" i tu je priči bio kraj.

Hrvatska u nedjelju zaključuje svoj nastup na svjetskoj smotri utakmicom protiv Belgije koja se igra u 20 sati. (I. C.)


Podijeli: Facebook Twiter