SP rukometaša: izbornik Babić označio četvrtfinale minimalnim ciljem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izbornik hrvatske muške reprezentacije Željko Babić odredio je 17 putnika za Svjetsko prvenstvo, koje u srijedu započinje u Francuskoj, a među kojima su trojica vratara te naznačio da će, bez obzira na izostanke ozljeđenih igrača, četvrtfinale biti minimalan cilj.

Natjecanje će u Francuskoj biti otvoreno već u srijedu (20.45 sati), kada će se reprezentaciji domaćina suprotstaviti Brazil.

Hrvatski će rukometaši put Francuske krenuti u srijedu ujutro, a prvu utakmicu u skupini C, kojoj je domaćin Rouen, naša će reprezentacija odigrati u petak (20.45 sati) protiv Saudijske Arabije. Već dan poslije Babićeve izabranike očekuje dvoboj s Mađarskom. U ponedjeljak, 16. siječnja, Hrvatska će igrati protiv Bjelorusije, u srijedu protiv Čilea, a u petak, 20. siječnja, protiv Njemačke. Sve utakmice osim one s Nijemcima, koja je na rasporedu u 17.45 sati, Hrvatska će igrati u terminu od 20.45 sati.

"Primarni cilj je, to uvijek ponavljamo, što veća i bolja selekcija igrača za Europsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj. Minimalni cilj u Francuskoj je četvrtfinale. To je ono što moramo. Ne trebamo stvarati nikakve pritiske i opterećenja, osobito u ovom stanju u kojem jesmo", rekao je izbornik Željko Babić na posljednjoj konferenciji za medije održanoj u Zagrebu dan prije odlaska u Francusku.

Na popisu od 17 igrača nalaze se trojica vratara, a od trojice kružnih napadača Francusku neće vidjeti Krešimir Kozina koji je stigao posljednji, kao zamjena za ozlijeđenog Marina Marića.

"Dvojba je bila po pitanju vratara i još nismo donijeli odluku tko će braniti. Kupili smo vrijeme da pred sam turnir odlučimo tko će biti prvi i drugi golman. Znamo da je utjecaj vratara postao stvarno velik. Što se kružnih napadača tiče, tu smo se odlučili za dva različita tipa igrača. Jedan je jači i viši Željko Musa, a drugi je brži i agilniji, jer ćemo igrati brzo pa je zato Kontrec dobio prednost pred Kozinom koji je već bio u reprezentaciji", pojasnio je Babić zbog čega se odlučio baš za ovih 17 igrača.

Osim spomenutog Marića, u odnosu na reprezentaciju koja je prije godinu dana u Poljskoj osvojila brončano odličje, u vanjskoj liniji nedostaju ozlijeđeni kapetan Marko Kopljar i Ivan Slišković koji ima mononukleozu, a zbog obiteljskih razloga na desnom krilu nema Ivana Čupića.

"Ostali smo bez četiri startera iz Poljske i samim tim nam je izbor bio 'lakši'. To je veliki udar, ne samo za Hrvatsku reprezentaciju, nego bi bio za bilo koju reprezentaciju na svijetu. Zbog toga nam je izbor bio relativno sužen i jednostavan", rekao je Babić.

Izbornikovim problemima tu nije bio kraj. Domagoj Duvnjak je praktično cijele pripreme odradio u posebnom programu treninga, a na Croatia Cupu u Umagu ozljede su zaradili Stipe Mandalinić, Luka Šebetić i Marko Mamić.

"Oni su napravili kontrole, Šebetić i Mamić imaju ozljede stražnje lože, a Mandalinić je dobio udarac u predjelu rebara. Vidjet ćemo kroz sljedeća dva, tri dana hoće li se stanje poboljšati ili ćemo zvati nekoga iz Hrvatske, tko je bio na pripremama", rekao je izbornik i dao naslutiti da bi prva zamjena u vanjskoj liniji mogao biti izostavljeni Sandro Obranović.

"Sandro je odličan igrač s puno vještina, ali ima igrača koji su jači u nekim specijalima, poput skok-šuta, a u reprezentaciji dominiraju specijali. Svakako, Sandro bi mogao biti prva rezerva, ako će netko od igrača imati problema. Sandro se razvija dobro i sigurno je da će u budućnosti biti prostora i za njega."

U Francuskoj će kapetansku vrpcu nositi Domagoj Duvnjak, kojemu se na ozljedu patele koljena na odraznoj nozi nadovezao ukočeni vrat.

"Ide na bolje i nadam se da moji nastupi neće doći u pitanje. Ja sam odmoran, ali koljeno me još uvijek muči i neće popustiti do odmora u šestom mjesecu. Što se tiče fizičke spremnosti ja sam odmoran. Nažalost dogodilo se ovo s vratom, ali ja sam optimističan i nadam se da ću biti dobar na ovom Svjetskom prvenstvu”, zaključio je Domagoj Duvnjak.

POPIS HRVATSKE REPREZENTACIJE ZA SP 2017. U FRANCUSKOJ

VRATARI: Filip Ivić (Vive Tauron Kielce), Ivan Stevanović (PPD Zagreb), Ivan Pešić (Meškov Brest)

LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce), Lovro Mihić (Wisla Plock)

DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Josip Božić-Pavletić (NEXE)

KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Tin Kontrec (PPD Zagreb)

SREDNJI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Lovro Jotić (PPD Zagreb), Luka Cindrić (Vardar)

LIJEVI VANJSKI: Marko Mamić (Dunkerque), Stipe Mandalinić (PPD Zagreb), Jakov Gojun (Fuechse Berlin)

DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (Paris Saint-Germain), Luka Šebetić (PPD Zagreb)

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter