SP košarka: Senegal šokirao lošu Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Košarkaši Senegala šokirali su hrvatsku reprezentaciju svladavši je sa 77-75 (18-16, 23-16, 18-20, 18-23) i nanijevši joj prvi poraz na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Filipini očigledno nisu bili dovoljno dobra škola za hrvatske košarkaše. Previše opušten pristup u utakmici protiv Senegala rezultirao je zaostatkom Hrvatske na poluvremenu od devet poena (32-41).

Koliko god se trudili u drugom dijelu, hrvatski reprezentativci nisu uspjeli dostići Senegalce. Stigli su na poen zaostatka u 38. minuti (69-70) nakon prve i jedine trice najboljeg hrvatskog strijelca Bojana Bogdanovića, ali željeni preokret se nije dogodio.

Napadački odličnu momčad iz utakmice protiv Argentine, ni 24 sata poslije zamijenilo je još jedno neprepoznatljivo lice hrvatske reprezentacije. Repeša je u uobičajenoj početnoj petorci Bogdanovića zamijenio 19-godišnjim Hezonjom, koji je otvorio dvoboj zakucavanjem u kontranapadu. Dok je bilo lakih koševa i Hrvatska je vodila. U 5. minuti je bilo 13-7. No, Senegal je do kraja prve četvrtine poveo, a u drugoj samo povećavao prednost do najvećih +10 (30-40) u 19. minuti.

Imala je Hrvatska u prvom poluvremenu problema s promašenim šutevima (samo 2/10 za tricu), ali je veći problem bila obrana u kojoj su patili od nedostatka agresivnosti, dopustivši Senegalcima osam napadačkih skokova.

U drugom poluvremenu riješen je problem senegalskog napadačkog skoka, ali ostao je problem Gorguija Dienga, 24-godišnjeg centra Minnesota Timberwolvesa. Za njega, baš kao ni dan ranije za Scolu, Hrvatska nije nalazila defenzivna rješenja.

Kad nije mogao Dieng, senegalski adut bio je 31-godišnji razigravač Xane Dalmeida koji je, u jednoj od svojih najboljih reprezentativnih utakmica, postigao 15 koševa gađajući trice 3/4. Senegalci su izenadili Hrvatsku šutom za tricu, pogodivši ih 7 iz 15 pokušaja.

Za razliku od utakmice s Filipinima, Hrvatskoj je protiv Senegala nedostajao učinak vanjske linije. Bogdanović je završio utakmicu sa 15 koševa, ali trice je gađao 1/7 te promašio četiri slobodna bacanja. Imao je Bogdanović otvorenu tricu za izjednačenje 35 sekundi prije kraja, a nakon skoka u napadu čisti šut promašio je i Rudež. Hrvatska je trice gađala 7/26, što ne bi bio problem da su Repešini izabranici u ostalim segmentima napravili ono što su trebali.

Senegalci nisu popustili pod hrvatskim pritiskom u drugom poluvremenu. Zadržali su mirnoću i u posljednjih 20 sekundi utakmice, kad su pogodili sva četiri slobodna bacanja i odnijeli zasluženu pobjedu.

Senegalce je do pobjede predvodio Dieng sa 27 koševa, 14 skokova, 3 asistencije i 2 blokade. Za Hrvatsku je Šarić postigao 15 poena uz 6 skokova i 4 asistencije, a Ante Tomić je sa 14 koševa, 9 skokova i 2 asistencije bio jedan od najboljih u Repešinom sastavu.

Poraz od Senegala u konačnici ne mora predstavljati prepreku Hrvatskoj na putu prema željenom prvom mjestu u skupini, ali naši košarkaši više nemaju pravo na kiks. Nakon dana odmora, Hrvatska će u srijedu igrati protiv Grčke (20 sati), a dan poslije protiv Portorika (18 sati) zaključiti natjecanje u skupini B.

HRVATSKA - SENEGAL 75-77 (16-18, 16-23, 20-18, 23-18)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana. Suci: Aylen (Australija), Seibel (Kanada), Alamiri (Kuvajt).

HRVATSKA: Tomić 14, Andrić 3, Lafayette 5, Bogdanović 15, Šarić 15, Rudež 6, Ukić 3, Simon 6, Markota 2, Hezonja 2, Žorić 4, Babić

SENEGAL: Niang -, Dalmeida 15, Thomas, Mam. Ndoye 1, Diop 5, Mal. Ndoye 9, Thiam, Faye 11, Ndour -, Ndiaye 5, Dieng 27, Badji 4

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter