SP košarka: Hrvatska bezidejna protiv Grčke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska košarkaška reprezentacija u susretu je 4. kola skupine B na Svjetskom prvenstvu u Sevilli izgubila od Grčke sa 65-76 (14-16, 9-20, 16-15, 26-25) i tako pala na omjer pobjeda i poraza 2-2.

Porazom od Grčke Hrvatska je došla u situaciju da nakon dvije uvodne pobjede još niti kolo prije kraja natjecanja u skupini nije sigurna za prolazak u osminu finala. Za ulazak među najboljih 16 na svijetu Hrvatskoj je potrebna pobjeda protiv Portorika, dok će u slučaju poraza naši košarkaši kći već nakon prvog kruga. Grčka je, pak, stigla do omjera 4-0, te će u posljednjem kolu u izravnom dvoboju s Argentinom odlučivati o pobjedniku skupine. Bojan Bogdanović ubacio je 20 koševa za Hrvatsku, dok su jod Grčke najbolji bili Kostas Papanikolaou i Kostas Kaimakoglou sa po 14 koševa, dok je Ioannis Bourousis dodao 13. Protiv Grčke Hrvatska je izgledala potpuno bezidejno.

Naš najbolji igrač u Španjolskoj Dario Šarić imao je slab dan, a bez njega u napadu smo bili neučinkoviti. Na agresivnost Grka u obrani hrvatski bekovi nisu imali rješenja, a i centri nisu uspjevali iskoristiti niti one rijetke prilike kada bi došli u priliku za šut. Hrvatska je prvo poluvrijeme okončala s mizernim šutom za dva od 32 posto (6/19), šut za tricu je bio na 30 posto (3/10), a za slobodna bacanja samo 33 posto (2/6). Usto su naši košarkaši imali i devet izgubljenih lopti. Rezultatski priključak Hrvatska je držala do 13. minute kada je bilo 21-19 za Grčku, no uslijedilo je razdoblje od šest minuta bez postignutog pogotka za našu reprezentaciju, a Grci su to iskoristili za seriju 11-0 i odvajanje na 13 razlike (32-19).

S druge strane, niti obrambeno Hrvatska nije djelovala dobro, Grci su u prvih 20 minuta imali 60 posto šuta za dva poena (15/25), a što već na odmor nisu otišli i s većom razlikom mogu kriviti promašene šuteve za tri iako ih je većina bila iz izrađenih situacija (2/11, 18 posto). Ulazak u drugo poluvrijeme nije najavljivao ništa dobroga, u prvih pet i pol minuta treće četvrtine Hrvatska je ubacila tek dva poena, dok je Grčka ubacila osam i pobjegla na 19 razlike (44-25). No, tada je nadu u povratak s pet uzastopnih poena vratio Bojan Bogdanović, zaigralo se angažiranije i u obrani, te je minutu prije isteka treće dionice Hrvatska smanjila zaostatak na 10 i imala napad.

Nažalost, u tom su napadu promašena tri uzastopna šuta, Ukićeva dva ulaza i trica Bogdanovića, da bi zatim Sloukas pogodio i odveo Grčku na odmor uoči posljednjih 10 minuta s vodstvom 51-39. Dario Šarić je sa šest brzih poena (dvica uz dodatno bacanje i trica) četiri i pol minute prije kraja doveo Hrvatsku do minus osam (64-56) i ponudio novu nadu u preokret. No, potom su Bourousis i Papanikolaou kaznili obrambenu neopreznost naših pod obručem i ugasili tu nadu. Hrvatska će u posljednjem, 5. kolu u četvrtak igrati protiv Portorika od 18 sati i bit će to izravni dvoboj za prolazak u osminu finala.

HRVATSKA - GRČKA 65-76 (14-16, 9-20, 16-15, 26-25)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana.

Suci: Lamonica (Italija), Aylen (Australija), Rocha (Portugal).

HRVATSKA: Tomić 9, Andrić, Lafayette 8, Bogdanović 20, Šarić 10, Rudež 6, Ukić 6, Simon 6, Markota -, Hezonja, Žorić -, Babić

GRČKA: Mantzaris -, Bourousis 13, Zisis 3, Vasileiadis 3, Calathes 9, Glyniadakis -, Papanikolaou 14, Sloukas 4, Kaimakoglou 14, Antetokounmpo 2, Vougioukas 6, Printezis 8 (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter