Sa Stanova sa štitom ili s fenjerom


Deset prvenstvenih kola nogometaši Istre 1961 ne znaju za pobjedu. "Zeleno-žuti" su posljednji trobod upisali 25. listopada prošle godine protiv koprivničkih "farmaceuta", a potom su u deset narednih ogleda upisali pet remija i pet poraza. Jedan Dinamo, koji je u hrvatskom nogometu ipak priča za sebe, u tom je periodu upisao sedam pobjeda, moćna Rijeka i jaka Lokomotiva po pet, Hajduk koji je samo sjena nekadašnjeg "majstora s mora" četiri, isto kao i Slaven Belupo i Zagreb, Osijek tri, dok su se po jednom pobjedi veselili nogometaši Splita i Zadra.

Ove dvije posljednje momčadi su jedine koje u posljednjih deset kola nisu imale barem dvostruko bolji učinak od Puljana jer su Splićani osvojili devet, a Zadrani šest bodova, pa onda nije ni čudno da se Istra 1961 u ovom trenutku nalazi na pretposljednjoj poziciji na ljestvici, a ako u nedjelju bude poražena na Stanovima, preuzet će od Zadrana "fenjer".

To su činjenice od kojih se u ovom trenutku ne može pobjeći, a sve ostalo su samo priče iz kategorije "što bi bilo, kad bi bilo". Nogometaši pulskog prvoligaša u nastavku sezone puno bolje izgledaju na terenu nego što je to bilo krajem jeseni. U obrani visoko napadaju protivnika i ne daju mu da im zaprijeti, u napadu stvaraju prilike i sve to zajedno lijepo zvuči, ali činjenica je da nogomet nije umjetničko klizanje u kojem se ocjenjuje umjetnički dojam.

"Najvažnija sporedna stvar na svijetu" je sport u kojem se gleda samo konačni rezultat i vrednuje koja je momčad postigla više pogodaka, a "zeleno-žuti" još uvijek teško mukom pronalaze put do mreže, dok se na drugoj strani svojski trude da olakšaju protivniku da im zatrese njihovu. Potvrda toga su i ostvareni rezultati u šest utakmica odigranih u 2015. godini, četiri u prvenstvu na kojima su upisali tri "mršava" remija i poraz te dva poraza u Kupu koja su značila i eliminaciju iz tog natjecanja.

U tih šest utakmica Puljani su ukupno postigli četiri pogotka, što je "puna šaka brade" ako se zna kakvim napadačkim arsenalom raspolažu. Uzalud je Paminjo, nakon što je postao svjestan da je upitno kad će moći računati na "pravog" Dejana Radonjića, kao kap vode žedan u pustinji zazivao klupske "čuvare riznice" da mu dovedu nasušno potrebnog napadača. No, za angažirati kvalitetnog napadača potrebno je posegnuti malo dublje u novčanik i stoga su njegovi vapaji ostali neuslišani i sad se vide posljedice, premda ih je na samom startu s dva pogotka na Parku mladeži donekle zamaskirao Marin Matoš. "Zeleno-žuti" u ovom trenutku nemaju igrača koji može postizati pogotke u nekom kontinuitetu.

To nije Jo koji je između prvog i drugog pogotka što ih je zabio za "zeleno-žute" imao golgetersku pauzu dugu 545 dana, a to definitivno nije ni Dino Špehar koji je krajem listopada zabio trećeligašu Šibeniku u Kupu, dok se vjerojatno ni on sam ne sjeća kad je to napravio u srazu s nekim prvoligašem.(Ivica CEROVAC)
 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter