Ravnić Gašparini i Cernogoraz obranili naslove

REPRIZIRALI PROŠLU GODINU - Laureati Giovanni Cernogoraz i Nataša Ravnić Gašparini
REPRIZIRALI PROŠLU GODINU - Laureati Giovanni Cernogoraz i Nataša Ravnić Gašparini

Najbolji ostaju najbolji. Ta će fraza na adekvatan način opisati ono što se događalo na 24. izboru najboljih sportaša Istarske županije koje se u utorak održalo u pulskom Domu branitelja. U čak sedam od jedanaest nominiranih kategorija ponovila se prošla godina, odnosno oni najuspješniji su ponovili svoja dostignuća, barem kada je u pitanju odluka žirija.

U kategoriji najuspješnije sportašice uspjeh je ponovila kuglačica Nataša Ravnić Gašparini članica porečke Istre. Ravnić Gašparini je osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u pojedinačnoj konkurenciji, državna je prvakinja u paru, proglašena je najboljom kuglačicom Prve lige, a ujedno je i članica ekipe koja je osvojila NBC Europa Kup i Kup Hrvatske.

- Iskreno, nisam razmišljala o nagradi sve dok nisam dobila poziv za svečanost. Onda sam se osvrnula na proteklu godinu i iako to nisu vrhunski rezultati, smatram da su dobri. Žao mi je što u Novigradu nisam stigla do zlata na Svjetskom prvenstvu ali, mada ne želim da se shvati kao alibi, noć prije ispod moje sobe je bila svadba i nisam baš spavala.

Budućnost je u Njemačkoj.

- Da, za nekoliko tjedana odlazim u Njemačku na Svjetski kup gdje branim naslov i to je jedan od ciljeva u ovoj godini. S reprezentacijom, također u Njemačkoj, branimo naslov svjetskih prvakinja i uz to želim da konačno sa svojim curama u klubu osvojim naslov prvaka Hrvatske. Da "skinemo" Mlaku s trona - rekla je Nataša Ravnić Gašparini.

Cernogoraz po svjetsko zlato

Isti slučaj dogodio se i u kategoriji najuspješnijeg sportaša. Giovanni Cernogoraz, član Streljačkog društva Gusar iz Novigrada pobjednik je finala svjetskog Kupa, osvajač 9. mjesta na OI u Riju, europski prvak s reprezentacijom Hrvatske te državni prvak i pobjednik Kupa Hrvatske u streljaštvu u disciplini trap. To mu je bilo dovoljno da bude i više nego uvjerljiv u odnosu na konkurenciju.

- Nisam mislio da ću i drugi put uzastopno biti najuspješniji sportaš naše županije iako je sezona bila prilično dobra. Čak ni deveto mjesto u Riju ne bi smatrao pobačajem. Ona druga serija kada je počeo jak vjetar me "koštala" boljeg plasmana. Ispred mene su u 2017. godini tri kola Svjetskog kupa te svjetsko i europsko prvenstvo. Prije svega želim medalju na svjetskom prvenstvu, jer mi samo to nedostaje pa da mogu reći da sam osvojio baš sve u streljaštvu u disciplini trap.

Onda će promijeniti disciplinu.

- O ne, to se neće dogoditi, ostajem u trapu, idem još jednom sve osvojiti - uz smijeh je zaključio Giovanni Cernogoraz.

Sve se nastavilo "po starom" kada su između nominiranih najboljih momčadi, za najuspješnije proglašeni dečki iz Judo kluba Istarski borac. Za to su zaslužni Borna Branković, Dominik Družeta, Damir Islambašić, Robert Klačar, Manuel Krajcar, Boris Maurović, Damjan Milošević, Damian Sokolović, Dominik Sumpor, Darko Šekuljica, Ademir Trbalić te trener Dean Ilić koji su osvojili naslov državnih prvaka.

Kuglačice pokvarile reprizu

Da ipak sve ne bude baš kao i prošle godine pobrinula se ekipa Ženskog kuglačkog kluba Istra Poreč. Pod vodstvom Ružice Močibob ekipa u sastavu Marijana Liović, Nataša Ravnić Gašparini, Ivana Pavić, Biserka Perman, Nikolina Pavlaković, Snježana Kramar, Marija Liović, Valentina Pavlaković, Katja Oplanić, Tatjana Oštrina i Vjera Mušković osvojila je NBC Europa Kup i Kup Hrvatske te zauzela 2. mjesto u Prvoj Hrvatskoj kuglačkoj ligi.

Novi dobitnik je i Danial Temim, trener u atletskom klubu Medulin koji se može podičiti nagradom "Franjo Bučar" za 2016. godinu i trener zlatne paraolimpijke Mikele Ristoski, a upravo je njegova štićenica ponovo proglašena najuspješnijom sportašicom s invaliditetom. Paraolimpijska pobjednica, vice prvakinja Europe u skoku u dalj, državna prvakinja u skoku u dalj, troskoku i trčanju na 100 m te osvajačica zlatne medalje na svjetskim i srebrne medalje na europskim igrama u troskoku. Da sve ostane u istom klubu, AK Medulin, pobrinuo se Miroslav Petković koji je u kategoriji sportaša s invaliditetom nagradu zaslužio osvajanjem zlatne medalje na prvenstvu Europe u bacanju diska.

Kod mlađih uzrasta u pojedinačnoj kategoriji i dalje su, kao i prošle godine, u vrhu Lara Kliba i Bruno Blašković. Njihovi rezultati govore više od njih samih. Kao članica judo kluba Istarski borac iz Pule i državne reprezentacije Kliba je osvojila pojedinačno i ekipno brončanu medalju na prvenstvu Europe za kadetkinje te brončanu medalju ekipno u juniorskoj konkurenciji. Pobjednica je dva Europska Kupa za kadetkinje te vice prvakinja države u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Blašković je plivač PK Pula koji je na prvenstvu Europe za juniore osvojio srebrnu medalju na 50 m slobodno, 5. mjesto na 50 m leptir i 4. mjesto u štafeti 4x100 m slobodno. Osvojio je 5 zlatnih, 6 srebrnih i 6 brončanih medalja na državnim prvenstvima i državni je rekorder na 50 m slobodno za juniore.

I u konkurenciji ekipa na postolju je drugi put uzastopno atletski klub Istra. Wanda Haber, Ania Išić, Debora Kodan, Lucija Vareško i Dorja Zanetić su pod vodstvom trenerice Dijane Ivetić postale državne prvakinje u štafeti 4x100 i 4x400 metara, dok su u muškoj konkurenciji najuspješniji, kao i njihovi stariji kolege, judaši Istarskog borca. Goran Branković, Jakov Cvetko, Ivan Čosić, Marko Džin, Mateo Grgorinić, Robert Klačar, Damjan Milošević, Manuel Peteh, Anton Rosanda, Damian Sokolović, Viktor Verzon i Ive Zenzerović uz trenera Deana Ilića postali su državni prvaci i pobjednici Prve kadetske lige. (Boris VIDULIN, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter