Puljanin Bruno Valčić sudac na 100. Touru

Među sudačkom elitom jubilarnog Tourea - Bruno Valčić (lijevo)
Među sudačkom elitom jubilarnog Tourea - Bruno Valčić (lijevo)

Nenadano, poziv za najprestižniju biciklističku utrku stigao je na pulsku adresu. Pulski međunarodni sudac Bruno Valčić dobio je poziv da iduće godine, na 100. obljetnicu, sudi na Tour de Franceu. Koliko to znači najbolje svjedoči njegovo mišljenje uoči odlaska na Olimpijske igre u London.

- Ovo će mi natjecanje, bez obzira što sam dosad sudio dva Gira i tri svjetska prvenstva, biti vrhunac sudačke karijere. Jedino što se u biciklizmu može mjeriti s Olimpijskim igrama jest Tour de France - rekao je tom prilikom Bruno Valčić. Potom je dodao da ne očekuje da će u bližoj budućnosti dobit poziv za Tour jer tamo sudi elita, tamo se dolazi samo uz blagoslov vrha međunarodne biciklističke organizacije (UCI).

Bilo je to u srpnju, dok nas je vrućina nemilice pržila tijekom razgovora. Svega tri mjeseca kasnije uz oko 25 stupnjeva nižu temperaturu, Valčić je dobio poziv za Tour.

- Iskreno, ostao sam i ja malo iznenađen pozivom. Nisam ga očekivao. U ovo se vrijeme, krajem listopada i početkom studenog određuju suci za iduću godinu i ja sam putem UCI-ja izabran da budem jedan od četvorice međunarodnih sudaca na toj najprestižnijoj trotjednoj utrci. Uz nas će suditi još četvorica domaćih, te suci specijalisti poput kronometriste i slično - u dahu je rekao Valčić. - Nakon Olimpijskih igara očekivao sam da ću možda dobiti Vueltu koju još nisam sudio, ali Tour, nisam. Možda je između ostalog presudilo i to što govorim francuski. To je jedan od uvjeta da bi se moglo suditi jer se tamo isključivo govori taj jezik što stvara velike poteškoće sucima s engleskog govornog područja.

Zbog velike doping afere koja se zavrtjela oko Lancea, želje da se u svjetskom biciklizmu krene naprijed s novim ljudima i na drugačiji način, otvorila je 46-godišnjem Puljaninu vrata biciklističkog Mount Everesta. Uz ovakvu pozadinu i stotu obljetnicu, suđenje će sigurno biti zahtjevnije nego ikad.

- Tour je uvijek bio specifičan po tom pitanju. Presing na suce i od strane biciklizma i od medija uvijek je bio kudikamo izraženiji nego na ostalim utrkama, uključujući i Giro d'Italia. Bit će stresno, svaka će naša odluka biti sigurno pod povećalom i svjestan sam da neću smjeti kiksati. Nadam se da su za taj posao izabrali najbolje - rekao je pulski biciklistički sudac koji je za svoju 25. obljetnicu suđenja dobio neočekivani poklon. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter