Prolog Istarskog proljeća Austrijancu Mühlbergeru

Andrej Sazanov, Gregor Mühlberger i Matej Mugerli (M. GAVRAN)
Andrej Sazanov, Gregor Mühlberger i Matej Mugerli (M. GAVRAN)

Pobjednik prologa 11. izdanja biciklističke utrke Istarsko proljeće nije bio poznat sve do petnaestak minuta po njegovu okončanju. Dotad je vodeći bio ruski biciklist Andrej Sazanov s vremenom od 2.05,05 minuta, koji se morao zadovoljiti "plavom majicom".

U samom ga je finišu prologa, odnosno četverosatne utrke s vremenom u kojoj su sudjelovala 194 vozača, pretekao vozač iz Austrije Gregor Mühlberger (2.03,95) i postao vlasnikom "žute majice".

Treće vrijeme imao je Matej Mugerli iz slovenskog Adria mobila, za koji vozi i hrvatski internacionalac Radoslav Rogina. Mugerli je prošlog tjedna bio pobjednik umaškog Trofeja. Uvodna je utrka održana po prekrasnom vremenu.

Vijest iz krovne biciklističke organizacije (UCI) narušila je, međutim, dobro raspoloženje u pazinskoj ekipi. Naime, u Umag je "minutu do 12" usmenim putem preko UCI-jeva komesara stigla dojava da vozač Meridijane Kamen Patrik Sinkewitz ne može biti sudionik prologa, a ni triju utrka koje slijede. U nakani da doznamo koji detalj više razgovarali smo s trenerom pazinske ekipe.

- Ne samo da je ova odluka iznenađujuća, nego je i začuđujuća. To smo najmanje očekivali svi mi i sam natjecatelj nakon potvrde iz Hrvatskog biciklističkog saveza i generalnog tajnika Ive Rilovića da može nastupati. Ovo je šok za svih, jer kako drugačije pojasniti odluku UCI-ja koja nam je priopćena pet minuta prije starta prologa.

Zatečeni smo takvim načinom, ali i odnosom UCI-ja. Čovjek je prevalio 900 kilometara da bi nastupio za klub, jer je sve do tog trenutka (jutros, op. a.) bilo u redu, a onda kao iz vedra neba zabrana sudjelovanja na svim ovim događanjima. Nemamo riječi i teško se pomiriti s tim, ali nam ostaje sačekati i pisanu odluku da bismo poduzeli odgovarajuće korake, u nevjerici je rekao Vinko Polončič.

- Poslije onoga što smo vidjeli na prologu, mislim da su se iskristalizirali favoriti, odnosno skupina od petnaestak vozača koji će voditi glavnu riječ na današnjoj i sutrašnjoj utrci. Nije isključena mogućnost da netko iznenadi. Naša ekipa se ne odriče mogućnosti da iznenadi, no bez glavnog vozača i kapetana, nesumnjivo smo oslabljeni, dodao je Polončič.

Sutra se na relaciji Poreč - Labin u duljini od 158 kilometara vozi prva etapa 11. Istarskog proljeća. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter