Povijesni uspjeh: Stoja pobjedila Cibonu


Predvođeni sjajnim Tonijem Perkovićem (32 koša), jučer su kadeti košarkaškog kluba Stoja zasluženo pobjedili zagrebačku Cibonu 84-79 u zadnjem kolu poluzavršnice kadetskog prvenstva Hrvatske u košarci. Tim su povijesnim klupskim uspjehom zaokružili odličan nastup na petodnevnom natjecanju najboljih hrvatskih košarkaša rođenih 1998. godine i mlađe dobi.

Prvo mjesto zasluženo je osvojiio KK Split, koji je jučer svladao, u konačnici drugoplasirani KK Rudeš iz Zagreba rezultatom 85-74. Ovo je, nakon 15-ak godina, bila prilika da ljubitelji košarke iz Pule i Istre od 30. travnja do 4. svibnja vide na djelu najbolje mlade košarkaše, a među njima posebno su se istaknula dvojica igrača KK-a Split. Iako je riječ o 16-godišnjacima, Splićani u svojim redovima imaju košarkaškog dragulja - 193 centimetra visokog Luku Kotrulju, koji lakoćom igre, virtuoznošću, pa i mršavijom konstitucijom nevjerojatno podsjeća na Tonija Kukoča, te snažnog, prodornog i preciznog, 188 centimetra visokog beka Mate Kalajžića. Ovaj je tandem pulskoj publici često izmamio uzdahe i aplauz, a zaslužan je i za jedini osjetljiviji poraz KK Stoje u prekjučerašnjem susretu sa Splitom (72-99).

Dan ranije, u petak, u možda najzanimljivijoj utakmici Stoja je sve do kraja, uz sjajnu podršku svojih navijača Barakera, pružala fanatičan otpor favoriziranim Zagrepčanima iz KK-a Rudeš, no s kratkom klupom, bez pravih visokih centara, Stoja je u samom finišu popustila i izgubila 68-76.  U prvom, pak, kolu prošle srijede, Stoja je uvjerljivo svladala KK Slavonski Brod rezultatom 77-53.

Uz već spomenutog beka Stoje Tonija Perkovića, sve je utakmice pa i jučerašnju odlično odigrao njegov kolega Lovro Bulešić (15 koševa), a neslužbeno saznajemo da se za ovaj dvojac ozbiljno raspituju najveći hrvatski klubovi. U pobjedi protiv Cibone posebno su velik doprinos dali jučer raspoloženi Luka Pajković sa 17 koševa, koliko je postigao i njegov suigrač Leon Dubroja.

Trener KK Stoja Vladimir Korošec nije krio sreću ostvarenim rezultatom, rekavši da je ova pobjeda protiv Cibone najljepši poklon i njegovim hrabrim igračima i pulskoj publici.

- Ovo je povijesni uspjeh Stoje jer u kadetskoj selekciji nikad nije pobjeđena Cibona, koja je košarkaška institucija. S obzirom na našu manju rotaciju igrača i na činjenicu da smo daleko najniža ekipa na prvenstvu, što je bio hendikep, ovo je zaista velik, velik uspjeh. Službeno smo peta ekipa u Hrvatskoj, a ova je skupina bila bitno jača od one druge grupe, u kojoj bi, apsolutno vjerujem, ušli u 'final four'. Meni je i kao treneru bilo impresivno gledati kako su se naši dečki lavovski borili s visokim igračima. Sve su ispoštovali, bili su ekipa kad je trebalo i ova im pobjeda ostaje sjajna uspomena za cijeli život. Najlijepša je bilo to što ja ne pamtim da je na kadetskim utakmicama svih ovih dana bilo toliko publike i toliko bodrenja. Pobjeda protiv Cibone je poklon i našoj sjajnoj publici, zaključio je trener Stoje. (Zoran ANGELESKI)
 


Podijeli: Facebook Twiter