Poraz Istre 1961 od Hajduka (0:2)

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Poraz, novi, već treći pred svojim navijačima upisali su nogometaši Istre 1961. U susretu 10. kola, odnosno prvog u drugom krugu prvenstva, bodovima se s «Drosine» osladio Hajduk zahvaljujući «praznom hodu» u pulskoj igri početkom nastavka.

Sjajan udarac Sušića uzdrmao je Puljane, a potom ih je nokautirao neočekivani pogodak Bradarića, Tako su «zeleno-žuti» upisali treći uzastopni prvenstveni poraz, drugi u nizu u Puli. I tako ostali na dnu kolone s Osijekom i Slavenom koji su, poput njih, sakupili po osam bodova. Uzalud pulskim igračima vrlo dobra igra u prvih 45 minuta, uzalud planirani ulazak svježeg tandema u nastavku, uzalud vratnica Woona pred kraj.

Splićani su sjajno naplatili bolju igru u početnih 20-ak minuta nastavka i riješili pitanje pobjednika. Pred trenerom Pamićem i njegovim igračima je novi domaći, treći zaredom, ispit, jer u subotu ovdje gostuje Split. Bit će ovo težak tjedan za Puljane i teška priprema novog ogleda sa Splićanima. Ako je Zagreb upalio alarm, on sad vrišti svom snagom.

Iznenadio je Igor Pamić sa sastavom kojega je od prve minute suprotstavio Hajduku. Pored sebe je, na klupi, ostavio Radonjića, Zvonka Pamića i Tomića koje se ipak očekivalo u startnih 11, dok je na travnjaku odmah osvanuo Horvat i zauzeo svoju poziciju desnog beka. Upravo je Horvat u početnoj fazi susreta inicirao par zanimljivih situacija pred splitskim golom. Bez obzira na silne izostanke Paminjo je momčad postavio neočekivano ofenzivno s Ivančićem, Špeharom, Matošem i Heisterom visoko podignutima kad su zeleno-žuti napadali. Takva taktika oduzela je Splićanima dominaciju na sredini terena, pa se u prvih 45 minuta igralo ravnopravno, s tek ponekom ozbiljnijom prilikom pred golom Brkića, odnosno Kalinića.

Najveću šansu prvoga dijela propustio je Dino Špehar koji se našao «oči u oči» s Kalinićem, ali ga iz dva pokušaja nije uspio svladati. Mladog Osječanina nikako neće gol koji bi bio zasluženo priznanje za njegov trud. Odlično se kreće, ulazi u šanse, stalna je opasnost za suparničku obranu, ali loptu nikako ne uspijeva poslati u mrežu. Jedini put kad mu je to uspjelo, protiv Zagreba – suci su mu poništili gol.

Istini za volju, tu je akciju Blagojević inicirao nakon što je na travnjak složio Kouassija, pa su Splićani tražili da se lopta izbaci van igrališta. Slično kao što su Puljani to tražili u prošlom kolu protiv Zagreba i primili prvi gol. Vrlo učinkovito su pak, no to je već dobro znano, pulski igrači zatvarali sve prilaze prema sigurnom Brkiću. Tek poneka neopreznost u predaji lopte iznjedrila je neku opasnost, ali osim udarca glavom Kouassija, nijedna druga situacija nije «mirisala na gol».

Paminjo je nastavak susreta otvorio s dvije, očekivane, izmjene. Umjesto Špehara i Ivančića na teren su ušli Radonjić i Zvonko Pamić. A, ušla je nedugo zatim i baklja s, gostujućim navijačima ispunjene, južne tribine. Neposredno pred gol Sušića. Kao da su znali. Reprezentativac Bosne i Hercegovine se, kao na korzu, prošetao s loptom u nogama dvadesetak metara i onda svladao Brkića. Ispraćen tek pogledima pulskih igrača.

Tako su još jednom gosti poveli na «Drosini». Bio je to šok koji je pulski igračima «skratio noge» i kazna je stigla samo osam minuta nakon prvog gola. Bradarićeva je lopta putovala više od 30 metara i na koncu odsjela u pulskom golu. Na opće iznenađenje. Igor Pamić je nakon nule na poluvremenu planirao uvođenjem glavnih igrača preseliti igru pred splitski gol, a umjesto toga proigrali su, i poentirali, Splićani.

A, mogli su postići i treći gol da Brkić nije odbio novi udarac Sušića. Nakon gola Puljani su nestali s terena, igrali su samo Splićani. Kad su konačno i složili neku suvislu akciju, kao u 70. minuti, lopta je Obšivaču prešla preko noge. Bili su to teški trenuci za pulske igrače, ali i njihove navijače. Trebalo je malo sreće da se pulska momčad vrati u susret. Sreće koje nije bilo jer je lopta Woona odsjela na vratnici umjesto u golu. Kad ne ide, onda baš ne ide. I tako se sa sjevera orila pjesma navijača Hajduka, dok su pulski navijači i prije kraja potražili izlaz. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter