Poraz i u posljednjem kolu, Rijeka - Istra 1961 2:0

Marko Vešović i Marcel Heister (S. JEŽINA/CROPIX)
Marko Vešović i Marcel Heister (S. JEŽINA/CROPIX)

Nogometaši Istre 1961 dvadesetim su prvenstvenim porazom zaključili sezonu za zaborav i sad će se nakon kraćeg odmora okrenuti pripremama za nastup u kvalifikacijama za prvoligaški ostanak. U susjedskom su derbiju odigranom na Rujevici poraženi od Rijeke s 2:0 golovima Vešovića i Brezovca.

Riječani su time čestitali Armadi 29. rođendan u utakmici koja će se osim po njihovim majstorskim pogocima pamtiti po činjenici da je trener Matjaž Kek pružio priliku trojici mladih igrača iz druge momčadi (Vizinger je počeo utakmicu, a Gerald i Rebernik su ušli u nastavku), da osjete čari prvoligaškog nogometa. Prilagodba nije bila teška jer igralo se u revijalnom tonu, bez žutih kartona i grubljih starteva. Gosti iz Pule čuvali su se za skorašnje prvoligaške kvalifikacije, a igračima Rijeke ne treba zamjeriti što su ponekad povukli nogu iz pokojeg škakljivog duela. Ne bi imalo smisla ozlijediti se u nebitnoj utakmici prije ljetnog raspusta i odmora uoči priprema za početak nove sezone. Doduše, ne treba smetnuti s uma i da su zeleno-žuti na otvaranju utakmice imali dvije velike prilike. Kazna je uslijedila brzo, a s vodećim pogotkom Vešovića, postignutim iz zaleđa, iščeznula je zapravo svaka rezultatska draž. Od oslabljene momčadi Istre 1961, koja je posljednju prvenstvenu pobjedu ostvarila 17. listopada prošle godine, teško je bilo očekivati da napravi preokret.

Propuštene pulske prilike

Uvod u utakmicu bez pravih natjecateljskih tenzija i visokoga ritma više je odgovarao rasterećenim gostima koji su u prvih 10 minuta došli do dvije velike prilike. Obje su stigle nakon prodora po desnoj strani. Prvo je u 2. minuti po tom boku projurio Trojan koji je ubacio loptu oštru loptu po vrhu peterca, neuhvatljivo za vratara Prskala, a taman za nogu Repića koji je s nekoliko metara pogodio vratnicu. Sedam minuta kasnije Da Silva je iskosa izašao ispred Prskala, zaobišao ga, ali otišao previše prema korner linije pa je njegovu loptu upućenu prema nebranjenim vratima sustigao Samardžić. Da je imao malo sreće Dario Vizinger mogao je svoj rujevički debi okruniti pogotkom. Pucao je sa 18 metara, netko od braniča Istre 1961 skrenuo loptu, koju je vratar Brkić uz dosta poteškoća izbacio u korner. Tek nakon 20 minuta igre igrači Rijeke počeli su organiziranije pritiskati zeleno-žute pa je odjednom počela dolaziti do izražaja razlika u kvalitetu. U 25. minuti Vešović i Ristovski odigrali su dupli pas na desnoj strani gostujućeg kaznenog prostora, a na koncu akcije makedonski branič ostao sam na udarcu. Brkiću je olakšao posao činjenica da je Ristovski u njegov bliži kut tukao slabijom - lijevom nogom.

Pepur počastio Rijeku

Josip Brezovec izveo je pregršt kornera i slobodnjaka u prvih pola sata utakmice sve dok u 32. minuti nije naciljao Vešovićevu glavu. Crnogorski branič dočekao je oštar ubačaj na desetak metara i trzajem glavom poslao loptu u donji lijevi Brkićev kut za Rijekino vodstvo. TV snimka otkrila je da je  pomoćni sudac Mario Pepur pogriješio što nije označio Vešovićevu nedozvoljenu poziciju. Nakon pogotka postignutog iz zaleđa goste je ubrzo stigao novi šok. Heister je u namjeri da ispuca loptu iz svojega kaznenog prostora doslovce nokautirao vlastitog suigrača. Vuković je krvava nosa morao iz igre.  Poluvrijeme je završilo još jednom nenadanom prilikom za Vizingera koji nije uspio iskoristiti Brkićev dar.

Nastavak su daljinskim udarcima otvorili Bezjak (46') i Maleš (49'), a onda je u 52. minuti Rijeka uvećala svoje vodstvo iz još jednog prekida. Malešov netipični slalom zaustavljen je prekršajem na vrhu kaznenog prostora. Brezovec je izveo slobodnjak, prebacio živi zid i neuhvatljivo za vratara Brkića - 2:0. Ubrzo je Brezovec morao iz igre zbog ozljede mišića, a Matjaž Kek uveo još jednog mladog igrača iz Rijeke II - Nigerijca Geralda. I on je poput Vizingera umalo svoj debi uveličao pogotkom. Lopta je po njegovu udarcu u 74. minuti prošla blizu lijeve Brkićeve vratnice. Posljednje prilike za treći pogodak propustili su Bezjak, Balaj i Ristovski u sučevoj nadoknadi vremena. (Ivan VOLARIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter