Počela utrka "Kroz Istru": Slovenac David Per u žutom

Peloton uhvaćen objektivom našeg fotoreportera kod Bala
Peloton uhvaćen objektivom našeg fotoreportera kod Bala

Točno u podne 126 biciklista iz 21 reprezentacije s tri kontinenta startalo je danas u Rovinju s prvom etapom 53. izdanja prestižne međunarodne juniorske biciklističke utrke "Kroz Istru - Memorijal Edi Rajković", najdugovječnije manifestacije ovoga tipa na našem poluotoku.

Nakon 97 kilometara izuzetno zanimljive i neizvjesne utrke cilj je bio u Buzetu, a prije toga biciklistička karavana prošla je kroz Vodnjan, Pazin i Motovun, gdje su bili prolazni i brdski ciljevi. U drevnom Pinguentumu prvi je ciljem prošao Slovenac David Per i obukao žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Za pobjedu mu je bilo potrebno 2:13.34 sata, vrijeme koje je ostvario uz fenomenalnu prosječnu brzinu od 43 km/h.

Iza njega ciljem je prošao Talijan Yuri Pessotto kao drugoplasirani; zaostao je samo sekundu, no ona se nakon bonifikacije "podebljala" na pet sekundi u generalci. Treći je ciljnom ravninom prošao Britanac Hart Geoghegan.

- Relativno lagana utrka, budući da je većinom bila ravničarskog karaktera. Sve se rješavalo na usponu prije Motovuna, gdje je bilo najteže. Ondje sam se uspio odvojiti, a tu sam prednost i zadržao. Konkurencija je odlična, no očekujem da i u drugoj etapi budemo dobri i da slovenska reprezentacija osvoji naslov pobjednika, rekao je nakon utrke David Per.

Postao je i ponosni vlasnik žute majice, ali i crvene, kao trenutno vodeći po bodovima. Najbolji na prolaznim ciljevima u Vodnjanu i Starom Pazinu bio je trećeplasirani Hart Geoghegan, čime je zaslužio plavu majicu, dok je zelenu majicu obukao Kristoffer Halvorsen iz Norveške, zasluživši je najboljim prolaskom na brdskim ciljevima u Katunu i Kaldiru.

Najbolji mladi vozač, rođen 1996. godine, bio je Philip Pedersen iz Danske, koji je nakon utrke odjenuo bijelu majicu.

Kroz Istru je druga ovogodišnja utrka juniorskog Kupa nacija, nakon nedavne Pariz - Roubaix. Prednost, kao prvoplasirani u Francuskoj, brane Belgijanci, a hoće li je uspjeti zadržati znat će se u nedjelju nakon posljednje etape. Za što bolji plasman u Kupu nacija bori se i reprezentacija Hrvatske, koja je danas malo podbacila. Od šestorice naših reprezentativaca najbolje plasirani je bio Paolo Vuga na 83. mjestu, a jedini istarski predstavnik, kojemu je to drugi nastup na utrci, Peter Kozlović iz pazinske Meridiane Kamen ostvario je plasman na 107. mjesto.

- Prezadovoljni smo što se tiče organizacijskoga dijela. Malo su nas strašili u sunčanom Rovinju da je u Buzetu kiša, no na sreću bilo je odlično. Uz vrijeme poslužila nas je i atraktivnost utrke - izuzetno borbena etapa rješavana je u zadnjim kilometrima, rekao je nakon utrke njen direktor Dean Vitasović. (M. PILAT; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter