Pobjeda za razbijanje nervoze

Domagoj Duvnjak zabio je Austrijancima šest golova (A. ČIZMIĆ/CROPIX)
Domagoj Duvnjak zabio je Austrijancima šest golova (A. ČIZMIĆ/CROPIX)

Pobjeda! Hrvatska je svoj nastup na Svjetskom prvenstvu rukometaša u Kataru otvorila pobjedom protiv Austrije i tako očekivano došla do startna dva boda. No, ako je osim toga cilj bio da se do slavlja stigne bez grča, da se ključni igrači poput Duvnjaka i Vorija ne opterete previše, onda se ipak nije uspjelo.

Nakon prvog poluvremena u kojem je izbornik Goluža izrotirao gotovo cijelu momčad, izgledalo je da će "kauboji" lako preskočiti prvu prepreku. Obrana 6-0 s tri dvometraša u centru i s Alilovićem na golu je dobro funkcionirala, jurilo se u kontre i polukontre, pa slab učinak četvorice lijevih i desnih bekova koji su zajedno na koncu postigli tek tri gola, iako je Kopljar imao i nekoliko odličnih asistencija, nije toliko nedostajao. Tako se na poluvrijeme otišlo bez nervoze sa sigurna tri gola prednosti.

U nastavku se promijenila slika, Austrijanci su podigli igru u obrani, Szilagyi, brzonogo krilo Santos i pivot Posch su nalazili put do mreže i sigurna distanca na kojoj su dotad držani suparnici je polako kopnila. Sve se više u napadu svodilo na odličan trolist Duvnjak - Vori - Čupić, a obrana je bila sve poroznija. Na koncu je upravo Ivan Čupić, koji je potom zasluženo proglašen igračem susreta, u nekoliko navrata spriječio Austrijance da izjednače.

Tako je prvo u 41. minuti pri rezultatu 22:21 Čupić zaradio isključenje Santosa i potom zabio dva gola, nešto kasnije je pri rezultatu 29:27 ulovio loptu u obrani i potom zabio sedmerac, a pribran je bio i u samoj završnici, kad je nakon dvije tehničke pogreške pobjeda ponovno došla u pitanje. Na koncu ipak se nije ponovio ishod kao s Argentinom u Portugalu, ali se u nastavku, počevši već od subote, očekuju bolja izdanja "kauboja".

Hrvatska - Austrija 32:30

Susret 1. kola skupine B: Hrvatska - Austrija 32:30 (16:13). Duhail Arena. Gledatelja: 800. Suci: Gatelis, Mazeika (Litva).

HRVATSKA: Ivić (0), Alilović (10), Duvnjak 6, Stepančić, Kopljar 1, Vori 5, Gojun, Horvat 2, Karačić 1, Bičanić 1, Štrlek 3, Čupić 11 (4), Musa 1, Ninčević, Slišković 1, Brozović.

AUTRIJA: Bauer (6+1), Marinović (4), A. Hermann, M. Hermann 2, Ziura 1, Božović 2, Mayer, Szilagyi 7, Posch 4, Schlinger, Wagesreiter, Ascherbauer, Weber 7 (3), Bilyk 1, Santos 6, Kirveljavičius.

Sedmerci: Hrvatska 6 (4), Austrija 3 (3). Isključenja: Hrvatska 12, Austrija 14 minuta.

(R. CAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter