Otišao je Titan svjetskog boćanja

Župan Valter Flego upisuje se u knjigu žalosti (M. RIMANIC)
Župan Valter Flego upisuje se u knjigu žalosti (M. RIMANIC)

Pazin, Istra, Hrvatska i cijeli boćarski svijet oprostio se danas od Aleksandra Anzura, Titana svjetskog boćanja, kako je na komemoraciji u Dvorani "Istra" pazinskog Spomen doma, rakao Dinko Bekaović, predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza. Anzura i Bekovića povezivala je dugogodišnja sportska suradnja, ali i veliko prijateljstvo.

Beković je Anzura upoznao kao mlad boćar, a s njim i pod njegovim mentorstvom ostvario je tijekom svoje bogate i uspješne sportske karijere, neke od svojih najvećih uspjeha. Svjetskih i europskih zlatnih medalja, ali i velikih pobjeda poput one nad grandioznim Nicolom Sturlom. Anzur je dosita bio velikan svjetskog boćanja, čije veličine u Hrvatskoj često nismo bili svjesni, rekao je Beković. Na svjetskom prvenstvu u Argentini kada je postala upitana Anzurova osobna kandidatura za izbor dopredsjednika Svjetske boćarske federacije, Beakoviću je, podsjetio je, pristupio predsjednik Cristian Lacoste i rekao:

"Kako se neće kandidirati pa on je Titan svjetskog boćanja". Ovo je samo jedan od dokaza kako je Anzur bio veliki boćarski stručnjak, veliki čovjek i prijatelj čijim je odlaskom boćanje, pogotovo ono u Hrvatskoj izgubilo jako mnogo. Gianfranco Bianco iz Izvršnog odbora Svjetske boćarske federacije podsjetio je kako je Anzur ostavio neizbrisiv trag na svjetsko boćanje i brojne aktivnosti Svjetske boćarske federacije. Svojim je znanjem i iskustvom obogatio ovaj sport, rekao je Bianco, dodajući kako su njegove zasluge za razvoj boćanja u ovom dijelu Evrope nemjerljive.

U ime pazinskih boćara od Anzura kao suigrača i velikog prijatelja oprostio se Augustin Matošević. Zahvalan za sve, a toga je jako mnogo, što je Anzur napravio za pazinsko boćanje, ali i za grad koji je toliko volio. Kristijan Klarić, tajnik Istarskog boćarskog saveza, naglasio je kako je Anzur jedan od utemeljitelja Istarskog boćarskog saveza, a među najvećim mu je zasluga što je ne smo u Istri već i cijeloj Hrvatskoj jednu pučku igru uspio pretvoriti u sport.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je Aleksandar Anzur bio najveći hrvatski boćarski aktivist, koji je svojim radom doprinio velikoj promociji svog rodnog kraja, Pazina i Istre. Svojim je radom, ponajprije s mladima, doprinio velikoj popularnosti boćanja u Istri. Potičući gradnju boćališta diljem Istre Anzur je utjecao na gradnju mnogih sportskih terena, mjesta na kojima se i danas ljudi druže, natječu i rekreiraju. Ponajprije velikom zalaganju Aleksandra Anzura Pazin je dva puta bio domaćinom evropskog prvenstva u boćanju, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Njegovom zaslugom i zaslugama njegovih igrača, dodao je Krulčić, Pazin je postao grad poznat po boćanju u svjetskim razmjerima. Anzur je bio velikan boćarskog sporta, a bila ga je čast poznavati ga i s njime surađivati, rekao je Krulčić izražavajući obitelji, udovici Marjuči i sinu Aljoši duboku sućut zbog njegove prerane smrti. Međutim nije Aleksndar Anzur bio samo boćar već i vrstan prometni stručnjak, o njegovom radu na cestogradnji Pazinštine, te kasnije na upravim poslovima tunela Učka, emotivno je govorio njegov dugogodišnji suradnik Aleksa Ladavac. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter