Odbojkašice Poreča svladale Austrijanke

Odbojkašice Poreča (M. MIJOŠEK)
Odbojkašice Poreča (M. MIJOŠEK)

Odbojkašice Poreča svladale su u drugom kolu Challenge Cupa austrijski SVS Post Schwechat. Nakon 1:3 u Amstettenu, Porečanke su istim rezultatom slavile u svom Velom Joži, izborile na taj način "zlatni" set i u njemu na krilima svojih vjernih navijača produljile europsku avanturu. Ako se nešto ne promijeni u "pet do podne", sljedeći korak donosi im ogled s češkim Olomoucom, gubitnikom iz CEV kupa.

Porečanke su u susret ušle uspavano. Marija Ušić povezala je tri loša prijema, potom ju je u akciji "jedan na jedan" blokirala Freynschlag i na semaforu je pisalo 1:5. Uslijedilo je buđenje, poravnanje na 8:8, potom vodstvo 13:10. Kad su se Austrijanke odvojile na "plus dva" (17:19), reagirao je Miodrag Stojaković i što god da je rekao svojim igračicama, urodilo je plodom. Porečanke su serijom 3:0 povele, a kad su gošće poravnale, ukazala se Marija Ušić koja je napadom praćenim s dva neobranjiva servisa izgradila prednost, koju je s dva smeča Martina Račić pretvorila u prvi set.

U ritmu kojim su okončale prvi, odbojkašice Poreča nastavile su u drugom setu. Vodstvo 5:2, potom mali pad (7:8), no potom je uslijedilo dizanje ritma, vodstvo 13:10, zatim i 19:14 i sve je nagovještavalo laganih 2:0 u setovima. Gošće su se nudile na pladnju, promašivale početne udarce, griješile u polju, ali umjesto hladnokrvne egzekucije, Porečanke kao da su prestale igrati i stiglo je poravnanje (20:20). Nezadrživa je u tim trenucima bila Stankova, Schmerlaib je povezala dva uspješna bloka, Ruzickova pogodila as i gošće su stigle do dvije set lopte. Račić je anulirala prvu, no potom je Stankova realizirala svoj 16. poen za 23:25.

Porečanke su se još malo tražile početkom treće dionice (8:6), a onda je krenula "lavina" koju gostujuća trenerica, Kineskinja Li Qing, nije uspjela zaustaviti niti s dvije minute odmora i set je okončan s uvjerljivih 25:14. Nastavile su dominirati domaće odbojkašice i početkom četvrte dionice (6:2), onda je opet došao uobičajeni pad u njihovoj igri (7:8), no kriza je kratko trajala (16:13). Na ruku Porečankama išla je i činjenica da je nakon drugog sudačkog time-outa Stankova "osjetila" skočni zglob te ju je trenerica odlučila sačuvati za "zlatni" set, a bez svoje najubojitije igračice Austrijanke su bile lak plijen.

Ušlo se tako u rulet "zlatnog" seta koji je do promjena strana donio igru poen za poen (7:8), a onda je stigla domaća serija 5:0 koja je sve prelomila. Marija Ušić zabila je smeč i potom upisala dva as servisa, nadovezala se Račić smečom i blokom i Porečanke su izgradile prednost koju je kapetanica Vanessa Pahović okrunila napadom za 15:11 i prolaskom u šesnaestinu finala Challenge Cupa.

Uzvratni susret 2. kola Challenge Cupa: Poreč – SVS Post Schwechat 3:1 – 1:0 (25:22, 23:25, 25:14, 25:18; 15:11). Dvorana SRC Veli Jože. Gledatelja: 200. Suci: Tomislav Popović (Srbija) i Koen Luts (Belgija).

POREČ: Pahović 9, Sain (L), Zahirović (L), Novosel 11, Duspara, Račić 20, Jakšetić 6, Sučić 9, A. Ušić, Rogović, Sliško, M. Ušić 23.

SVS POST SCHWECHAT: Schmerlaib 7, Huber (L), Ruzickova 4, Stankova 23, Jenner-Braunschmied, Bajde, Frühbauer, Jahn 3, Rimser 15, Freynschlag 15.

Napad poeni: Poreč 52 (Račić 17), SVS Post Schwechat 47 (Stankova 18). Blok poeni: Poreč 13 (Sučić 5), SVS Post Schwechat 9 (Schmerlaib 4). Servis poeni: Poreč 13 (Ušić 9), SVS Post Schwechat 11 (Stankova 4). (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter