Od Medulina do Ravenne za osam sati

PREPUŠTEN SAMOME SEBI - Janek Lisewski
PREPUŠTEN SAMOME SEBI - Janek Lisewski

Kad čovjek slijedi svoj san, onda i naizgled nemoguće misije postaju ostvarive. Najbolji primjer za to je Janek Lisewski, 45-godišnji Poljak iz Gdanjska koji bi nakon što okonča svoj radni i životni vijek vjerojatno ostao zapamćen kao motoanalitičar koji je radio za svjetske automobilske kompanije da jednog dana nije odlučio okrenuti novu stranicu u svom životu. Uvidjevši da na poslu iz dana u dan osjeća sve veći stres i umor, a da mu jedino zadovoljstvo pričinjava prepuštanje prirodi i bavljenje svojim hobijima, jedrenjem i skijanjem, Lisewski je povukao hrabar potez, dao otkaz u velikoj korporaciji u kojoj je bio zaposlen i odlučio se baviti onim što voli.

- Toyota, Renault, Suzuki, radio sam za renomirane svjetske kompanije, ali u jednom sam trenutku osjetio da to nije to, da me posao koji obavljam ne ispunjava kao što to rade neke druge stvari kojima sam se bavio u životu i stoga sam se odlučio na promjenu. Moji hobiji postali su moja profesija i sada tijekom ljeta radim u Gdanjsku kao instruktor u školi surfanja, dok preko zime odlazim u Alpe, u Francusku ili Italiju, i tamo radim kao učitelj skijanja te moram reći da ni u jednom trenutku nisam zažalio zbog poteza kojeg sam povukao - otkrio nam je Janek Lisewski prilikom posjeta redakciji Glasa Istre.

U novom životnom poglavlju Janeka Lisewskog poseban dio zauzima njegova velika strast, kitesurfing. Jedrenje na dasci uz pomoć zmaja za većinu ljudi predstavlja tek niz atrakcija i vratolomija koje se odvijaju na užem području, no on je želio probati kako izgleda kitesurfing na dulje dionice.

- Kilometar do kilometar i pol, rijetko tko je kitesurfom prelazio veće duljine, a ja sam želio napraviti nešto novo i stoga sam prije četiri godine odlučio surfati preko Baltičkog mora i prešao udaljenost od 100-tinjak nautičkih milja, od Swinoujscie u Poljskoj do Ystad Kaseberga u Švedskoj - otkrio nam je Lisewski, koji na ovom pothvatu nije stao. - U Baltičkom moru sam srušio i Guinessov rekord u 24-satnom prelasku najveće udaljenosti kitesurfom koji nema držače za noge. U jednom danu prešao sam 426 km, 38 km više od prijašnjeg rekorda. (I. CEROVAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter