Neka bojkotiraju, samo neka žive u svom svijetu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ante Čačić ovog je ponedjeljka službeno započeo svoju prvu akciju na klupi hrvatske nogometne reprezentacije, u obliku priprema za utakmice s Bugarskom u Zagrebu, iduće subote, i s Maltom u Ta' Qualiju, tri dana kasnije. Nakon remija s Azerbejdžanom (0:0) i poraza na gostovanju kod Norveške (0:2), početkom rujna, više je nego jasno da se od novopečenog izbornika očekuje osvajanje svih šest bodova, čime bi se otvorila trasa za odlazak na kontinentalnu smotru u Francuskoj. Povrh toga, Čačić će debitantski nastup odraditi pred praznim stadionom Maksimir, zbog kazne koju je UEFA izrekla Hrvatskoj nakon utakmice s Italijom u Splitu, početkom lipnja, kad je na poljudskom travnjaku bio iscrtan kukasti križ.

- Do utakmice s Bugarskom moramo napraviti sve što je u našoj moći da momčad bude na potrebnoj razini. Na žalost, igrat ćemo u avetskoj atmosferi, pred praznim tribinama - rekao je Čačić u startu.

Matematika

Matematika u skupini H prilično je jednostavna. Dva kola prije kraja kvalifikacija na prvom mjestu nalazi se Italija s 18 bodova, druga je Norveška s dva boda manje, a treća Hrvatska s 14 bodova. Budući da dvije prvoplasirane reprezentacije idu izravno na EURO, ključnim se smatra ogled zadnjeg kola, između Italije i Norveške na Olimpijskom stadionu u Rimu. Hrvatskoj, uz uvjet da ostvari maksimalan učinak s Bugarskom i Maltom, odgovara svaki rezultat u Rimu, izuzev pobjede Norvežana.

Promjenu bi moglo donijeti i predzadnje kolo. Na dan utakmice Hrvatske i Bugarske, Italiju očekuje gostovanje kod Azerbejdžana, pod ravnanjem Roberta Prosinečkog, a Norveška u Oslu igra protiv Malte. Uzme li se u obzir snaga tih reprezentacija, nije teško zaključiti tko ima ulogu favorita, ali to treba potvrditi i na terenu. U svakom slučaju, za miran san Hrvatska mora uknjižiti dvije pobjede.

- S Bugarima želimo tri boda, a onda isto moramo napraviti i na Malti. U tom slučaju čekamo izravan ulazak na završnicu EURO-a u Francuskoj. Ne bude li tako, treće mjesto nosi nam dodatne kvalifikacije, a s dvije pobjede imat ćemo dobro ozračje i bit ćemo spremni odgovoriti svim zahtjevima dodatnih kvalifikacijskih utakmica - objasnio je Čačić.

Nakon što je imenovan na svoju sadašnju funkciju, novi izbornik namjeravao je obići stožerne igrače reprezentacije. Na žalost, umrla mu je majka, pa je morao promijeniti planove.

- Nisam stigao obići sve igrače, ali s nekima sam razgovarao telefonom. Uočio sam da unutar momčadi nema problema. Momčad je zdrava, relacije među igračima su korektne, pa i više od toga, a to je i bilo za očekivati. U njihovim shvaćanjima i razmišljanjima vidio sam odgovornost, i njima je jasno da je ovo prilika koja se ne smije propustiti. Ova generacija sad može izaći iz sjene "vatrenih", a ja sam duboko uvjeren da će oni napraviti sve da tako i bude - ustvrdio je izbornik. (Davor PETROVIĆ, snimio Denis LOVROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter