Moto GP: Marc Marquez lovi "triplettu"

(AFP)
(AFP)

Dva tjedna nakon što su vozači Formule 1 jurnuli u lov na bodove, na svoje će doći i pobornici motociklizma, jer će njihovi ljubimci na dva kotača sutrašnjom VN Katara krenuti u novu sezonu Svjetskog prvenstva u klasama MotoGP, Moto2 i Moto3. U najzanimljivijoj, "kraljevskoj" klasi, sutra će se u Dohi otvoriti sezona lova na 22-godišnjeg Španjolca Marca Marqueza, rođenog pobjednika koji se u pet posljednjih godina četiri puta okitio naslovom svjetskog prvaka, zadnje dvije u najjačoj klasi. Nekoliko je kandidata koji će Marquezu pokušati osporiti "triplettu", ali ako ga njegova Honda bude služila kao dvije prethodne sezone, a on zadrži nivo izvedbe na koji nas je navikao, prognoza je da će se prvenstvo odvijati po scenariju "uzalud vam trud svirači".

- Pred novu sezonu osjećam se bolje nego lani kad sam imao nesreću na testiranju. Ove godine testovi su prošli bez problema, dobro smo ih odradili, zadovoljan sam formom, ali vidim da i druge momčadi dobro izgledaju te bi sezona mogla biti puno izjednačenija. Mi smo spremni za nadmetanje - rekao je Marc Marquez. - Ducati? Čini se da su napravili veliki korak prema naprijed i bit će zanimljivo voziti protiv njih, naročito protiv Doviziosa koji ima puno iskustva. S većom konkurencijom i zabava će biti veća te će gledatelji moći uživati u spektaklu, no smatram da će trebati sačekati povratak u Europu da se dobije uvid o mogućnostima pojedinih momčadi i vozača.

Marquez je bio jedini vozač koji je u 2014. godini "probio" magičnu granicu od 300 osvojenih bodova te ostavio iza sebe trojku koja ih je prikupila preko 200. Najslabiji u tom društvu bio je njegov momčadski kolega Dani Pedrosa kojem će ovo biti deseta sezona u najjačoj klasi u kojoj nikad nije bio plasiran ispod pete pozicije, ali nikad nije bio ni prvak, a teško će mu to poći za rukom i u sezoni koja će sutra krenuti. Treće mjesto lani je pripalo još jednom Španjolcu, Jorgeu Lorenzu na Yamahi što je za njega bio korak unazad nakon što je u pet sezona dvaput bio prvak i triput viceprvak. Uz Marqueza, lani je Lorenza nadjačao i momčadski kolega Valentino Rossi, najbolji vozač svih vremena u kraljevskoj klasi s 82 pobjede i ukupno drugi sa 108 iza Giacoma Agostinija (122). "Il dottoreu" su već 36 godina na plećima, no sedmerostruki svjetski prvak u najjačoj klasi još uvijek nije rekao posljednju riječ i spreman dočekuje svoju 20. sezonu. (I. CEROVAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter