Mladi streljači učit će od Giovannija Cernogorza

Mladi streljači pod Giovannijevim nadzorom
Mladi streljači pod Giovannijevim nadzorom

Streljačka akademija - škola za gađanje letećih meta discipline trap - koju je pokrenula Talijanska unija, prva takve vrste u Hrvatskoj, službeno je danas predstavljena na streljani Alpina Streljačkog društva Gusar u Bužiniji kraj Novigrada. Otvorena je za sve mlade koji žele naučiti ovu sportsku disciplinu, od 12 godina starosti nadalje, a polaznici će učiti od vrhunskog učitelja - novigradskog zlatnog olimpijca Giovannija Cernogorza, upravo na mjestu gdje se i on priprema za natjecanja. Bit će tu i treneri - Giovannijev otac Valter, jedan od osnivača Gusara, koji je svog sina šampiona uveo u streljaštvo te kondicijski trener talijanske streljačke reprezentacije za trap Fabio Partiggiani.

Škola kreće od rujna

Ideja za akademiju nastala je nakon susreta Giovannija i predsjednika Talijanske unije Furija Radina, koji je prije više od godinu dana potaknuo novinar i urednik talijanskog programa Radio Pule Valmer Cusma. Kako je istaknuo predsjednik Izvršnog vijeća TU-a Maurizio Tremul, inicijativa je ostvarena sredstvima talijanske vlade, a značajnu podršku daju Narodno sveučilište iz Trsta, Grad Novigrad, Istarska županija i novigradska Zajednica Talijana, uz sponzorstvo talijanske tvrtke Beretta.

Desetak mladih već trenira od prošlog tjedna, a škola službeno otvara vrata u rujnu; Tremul kaže da još razmatraju hoće li polaznici plaćati upisninu.

- Ponosan sam što ću ovdje moći prenijeti mladima sve bitne vrijednosti sporta. Streljaštvo je sportska disciplina koja iziskuje ne samo fizičku spremnost, već je bitno razvijati i mentalnu disciplinu, kazao je Giovanni Cernogoraz.

Istarska dožupanica Giuseppina Rajko pozdravila je okupljene i u ime župana te mladim sportašima poručila: "Želim im da prronađu uzor u Giovanniju, koji je dao velik doprinos popularizaciji streljaštva, da budu uporni i jednog dana stanu na olimpijske streljane", kazala je.

Grand Prix Beretta

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos rekao je da je još jednom ponosan što je Novigrađanin i prijatelj Giovannija koji je postigao izuzetne rezultate na ponos svoje obitelji, grada i cijele zajednice. "Posebno hvala tvrtki Beretta, koja će turnirom Grand Prix Beretta na ovoj streljani od 4. do 6. srpnja pridonijeti našem nastojanju da Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom streljačkom savezu i nadležnom ministarstvu još jednom pokažemo da smo spremni podržati Giovannija i SD Gusar u organizaciji europskog ili svjetskog natjecanja", rekao je Milos.

Predsjednik HSS-a Bože Radoš obećao je pokušati dovesti u Novigrad europsko ili svjetsko natjecanje, "jer na taj način pomažemo i hrvatskom turizmu i razvoju lokalne zajednice". Radin je napomenuo da je u slučaju Giovannija, kao i kod mnogih drugih vrhunskih sportaša, ključna za rezultate bila snaga obitelji, budući da institucije nisu dovoljno prisutne. Dodao je da TU čini sve što može i da je akademija jedan od konkretnih koraka.

Okupljene su pozdravili i predstavnik Narodnog sveučilišta iz Trsta Fabrizio Somma, predsjednik Izvršnog odbora novigradskog ZT-a Glauco Bevilacqua i predstavnik Berette Roberto Zarilli. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter