Mladi Jan Jelenić već se upisao u povijest svjetskog sporta

Elena Puh Belci primila je u gradskoj palači Jana i Davora Jelenića (P. SOFTIĆ)
Elena Puh Belci primila je u gradskoj palači Jana i Davora Jelenića (P. SOFTIĆ)

Tko još nije čuo za svjetsko čudo iz Pule, 16-godišnjeg Jana Jelenića, kojeg je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog biljarskog saveza Darko Hojan nedavno prozvao "princem hrvatskog snookera". Prema najnovijoj snooker rang listi, Jan je trenutačno treći u Hrvatskoj u ovoj zahtjevnoj igri koja samo naizgled nalikuje biljaru, a osim toga je i najmlađi državni reprezentativac u tom sportu ikad na prostoru bivše Jugoslavije.

U posljednje vrijeme Jan je nastupio na Europskom prvenstvu na Cipru u ožujku i to u sve tri godine, igrajući staloženo i smireno protiv redom starijih igrača. Iako nije prošao u finale, prošao je sve tri skupine i privukao veliku pozornost predstavnika European Snooker and Billiards Academy (EBSA) koji su iz dana u dan o njemu izvještavali na svojim web stranicama. Članak o trećem danu prvenstva kada se igralo u kategoriji seniori sav je bio posvećen Janu jer je pobijedio 37-godišnjeg engleskog internacionalca Waynea Townsenda rezultatom 4:1, profesionalnog igrača s dugogodišnjim iskustvom. U travnju je Jana čekao Grand prix 05 turnir, pretposljednji ciklus Hrvatske snooker lige, na kojem je Jan u finalu pobijedio Tina Venosa, inače nepobjedivog ove sezone. Sve je to bio razlog jučerašnjeg prijema za Jana i njegova tatu i trenera Davora Jelenića u pulskoj Gradskoj palači gdje ih je primila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

- Ove godine se dogodila neka eksplozija u njemu, kao da je probio neku psihološku blokadu u sebi i sad mu je samo nebo granica. To kažu svi. Svjetska snooker organizacija ga smatra čudom od djeteta, jer parira i najiskusnijim i najstarijim igračima zahvaljujući svojoj smirenosti i koncentraciji, jer to je ono što je najneophodnije za igru kao što je snooker. Na kraju krajeva, Jan već godinama trenira u jednom podrumu koji nam je ustupio jedan gospodin i u koji smo smjestili stol za snooker koji nam je stigao iz zagrebačkog snooker kluba POT jer inače ne bi imao gdje trenirati, a igra s igračima koji su ili pohađali European Snooker and Billiards Academy, ili imaju profesionalne trenere, uputio je zamjenicu gradonačelnika Davor Jelenić.

Jan je inače jako skroman i tih, te je na sva pitanja, a Puh Belci ih je imala mnogo, šturo odgovarao. U više je navrata pohvalila njegovu predanost i posvećenost ovom sportu, pogotovo u godinama kada mnogi njegovi vršnjaci još uvijek ne otkrivaju svoje talente ili gube interes za bavljenje nekim hobijima. Kada je Davor Jelenić spomenuo da su ozbiljno razmišljali o preseljenju u Zagreb jer bi Jan tada imao mjesto za trening i kvalitetne ljude s kojima bi mogao trenirati, zamjenica gradonačelnika se složila s tom idejom i upitala ga ima li barem interesa kakvih sponzora da pomognu Janu u njegovom razvoju karijere.

- S Janom je isto kao i sa drugom talentiranom djecom koja se bave nekim drugim stvarima a ne nogometom: nema interesa sponzora, iako postižu puno bolje rezultate od mladih nogometaša i to na svjetskoj razini. Sve se u biti svodi na našu ljubav prema tom sportu i entuzijazam, a nerijetko to traži i velika žrtvovanja od obitelji s prosječnim poslovima i plaćom. Osim toga, za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj je snooker, nažalost, na marginama interesa kako javnosti, tako i potencijalnih sponzora, iako su ga znanstvenici svrstali na treće mjesto najtežih sportova na svijetu, istaknuo je Davor Jelenić.

Na kraju susreta Jan je istaknuo da mu je cilj da slijedećeg vikenda osvojio zadnji ovogodišnji Grand Prix, a nadalje i da bude svjetski prvak. Svojim dosadašnjim pobjedama već si je osigurao mjesto u hrvatskoj snooker reprezentaciji za naredne dvije godine, a priznao je da mu je san da postane profesionalni igrač snookera. Pošto je već zamijećen na Cipru, možda se netko iz inozemstva zainteresira za Jana i ponudi mu profesionalnu edukaciju, za razliku od naše uskogrudne i uskovidne države. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter