Miranda i Jo: Jutarnja samba na Fortinu


Jučerašnji praznik, Dan neovisnosti, nogometaši Istre 1961 odradili su radno. U pravom smislu riječi, jer je Paminjo svoje igrače u dva navrata odveo u Štinjan.

Ujutro su pulski igrači, osim onih koji su jučer igrali za drugu momčad u Trećoj HNL, odradili trening s loptom, dok je popodne glavnu riječ preuzeo kondicijski trener Elvis Peršić jer je odrađen trkački trening, dok su lopte ostale u vrećama, ali i u mislima igrača.

Tijekom jutarnjeg, i za rijetke gledatelje, ali i za same igrače kudikamo zanimljivijeg treninga, Fortin je protekao u znaku sambe. Međusobno igranje na skraćenom terenu donijelo je prevagu momčadi koju su predvodili Radonjić i Heister, dvojac koji je i protiv Splita bio među najboljima na travnjaku, ali je Paminjo, gledajući susret s tribine, najviše riječi potrošio na dvojicu Brazilaca, Mirandu na golu efikasnije momčadi i Joa u suparničkoj.

"Bravo, Miranda" ne jednom izletjelo je iz Paminjovih usta. S pravom, jer brazilski golman koji je u Pulu stigao početkom sezone na posudbu iz Chieva, a koji se dosad istaknuo na golu druge momčadi u trećeligaškoj konkurenciji, pokazao je i na Fortinu zavidan repertoar obrana, ali i sigurnosti koju ulijeva suigračima. I ne, nije mu problem niti hrvatski jezik. "Čuvaj", "leđa", "sam si" i slične riječi Brazilac, koji odlično govori i talijanski, je vrlo dobro svladao. Nakon što je skinuo još par teških udaraca, uslijedio je novi niz trenerovih pohvala, uz opasku kako će ovime biti itekako zaoštrena konkurencija za dres s brojem 1 ove zime. Uz talentiranog Brkića koji je jučer branio za B momčad, Drevena koji je odlično debitirao u prvenstvu protiv Splita i iskusnog Lovrića, tu se sad sve više nameće i Miranda koji tek tjedan dana radi s prvom momčadi. Kad je u Pulu stigao s viškom kilograma, a imao ih je skoro 110, Miranda nije djelovao kao golman kojega se isplatilo dovesti. No, nakon što je radom skinuo sedam-osam kilograma, iskazao je svoje glavne karakteristike, iznad svih odlično "čitanje igre" i neuobičajenu eksplozivnost za igrača takve visine i mase.

Pored Mirande, za pljesak se na samom kraju treninga pobrinuo i Jo. Sjajni igrač problematičnog ponašanja ostavio je svih bez teksta u posljednjoj akciji susreta. Na malom je prostoru, pet-šest metara, solo akcijom nanizao dvojicu suparničkih braniča i Mirandu, te se s loptom ušetao u mrežu. Bila je to prava žonglerska akcija odrađena takvom brzinom da su ova trojica s trave gledala Joa kako šalje loptu u mrežu. Osmijeh se na Pamićevom licu nije mogao sakriti.

- Ovako nešto može samo on napraviti. To ili imaš urođeno ili nemaš. Samo da mu glava ostane na mjestu - zadovoljno je govorio Pamić nakon te virtuozne akcije u ritmu sambe kojom je Jo poslao suigrače i sebe na završno istezanje i tuširanje. Doista, nakon ovakve se akcije mora zaključiti trening. Minijatura za sladoskusce. Vidjelo se tijekom utakmice da Jo još nema snage za više od pola sata igre, kao što su očekivani bili i zvižduci koji su se prolomili "Drosinom" kad je Paminjo protiv Splita uveo "luckastog Brazilca". Dio mu gledatelja nije zaboravio probleme koje je stvarao prošle sezone, a jedini način da ga ponovno prihvate je da promijeni ponašanje i ove poteze s treninga prenese i u borbu za bodove. (Roberto CAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter