Marco Urbani pobjednik 35. maratona Stoja - Valsaline

Gužva na startu
Gužva na startu

 Izgleda da se u susjednoj nam Italiji pročulo kako u Puli postoji plivački maraton koji već godinama osvaja isti čovjek. Ekipa plivača iz Trsta odlučila je to promijeniti. Došli su i pomeli konkurenciju. Tome je u prilog išla i činjenica da se dosadašnji pobjednik Dario Lacković nije ni pojavio na startu. Kao da je znao što se sprema. Marco Urbani srušio je njegov rekord za čak minutu i 48 sekundi, a kolege mu iz tršćanskog kluba Ponterosso uspješno su zauzeli drugo, treće i peto mjesto. Pulski maraton tako je na svom 35. izdanju neočekivano zaradio talijanski štih. Šteta što Trst nije naš.

Tradicionalni plivački maraton ''Stoja-Valsaline'' okupio je ove godine 222 natjecatelja koji su se u nedjelju ujutro otisnuli s kupališta na Stoji, a od čega je njih 220 uspješno doplivalo do 1850 metara udaljenog cilja na popularnom Mornaru. Sredozemna medvjedica ipak nije sudjelovala. A kao što je već rečeno, do cilja je prvi došao 27-godišnji Talijan, Marco Urbani, u rekordnom vremenu od 20 minuta i 22 sekunde.

- Čast mi je i sretan sam zbog ovog rezultata. Došao sam ovdje na preporuku prijatelja koji su mi pričali o ovom sjajnom maratonu. I doista je dobar. Staza je nešto kraća, ali pliva se brzo i zato je trebalo dosta napora da se ostvari ovakav rezultat ? rekao je nakon ulaska u cilj talijanski plivač koji je sa svojim kolegama već usavršio osvajanje Maratona po našoj obali.

Anja Trišić ponovno je opravdala status prve dame Maratona. - Plivam za gušt, rezultat je u drugom planu,  kaže Anja. Ali i s takvim pristupom, konkurencije joj i dalje nema. Još od svog prvog maratona 1998. godine, kad je na postolju pravila društvo Damiru Buriću, nijedna je djevojka nije uspjela prestići. Druga se mjesta mijenjaju, ali ona ostaje. ? Istina, svake godine se konkurencija mijenja, dolaze neke druge djevojke, ali nikako da jedna od njih prođe tu moju granicu. Ne znam zašto, ove godine iskreno nisam očekivala da ću ovako brzo plivati, ali eto. Uvjeti su bili odlični i to sam iskoristila, kaže Anja koja je s vremenom od 22 minute i 48 sekundi osvojila deveto mjesto u ukupnom poretku.

Ugodno sportsko druženje nastavljeno je i nakon natjecanja, uz nagradnu igru, ručak i glazbenu potporu Master banda, te podjelu diploma za sudjelovanje i zasluženih odličja najbržim plivačima u devet dobnih kategorija. Ove je godine u dodjeli sudjelovao i istarski župan Valter Flego, počasni pokrovitelj natjecanja. (NAPISAO Dameo RAMIĆ - KOVAČIĆ; SNIMIO Neven LAZAREVIĆ)  

Posebne nagrade

Kao i svake godine, posebno su nagrađeni najstariji i najmlađi sudionik maratona. Najmlađa je ove godine bila osmogodišnja Mirna Rajlić, dok titula najstarijeg već godinama pripada neumornom, 80-godišnjem Jaki Baraču. Dodatno priznanje treba odati i Walteru Kapovu, neizostavnom sudioniku koji je od dosadašnjih 35 maratona odradio njih isto toliko.

Hrženjaku dres Istre 1961

Posebna zanimljivost vezana za ovogodišnji Maraton je i njegov službeni spiker. Naime, riječ je o dugogodišnjem članu PK Pula, Stanku Hrženjaku. Da, to je isti onaj čovjek koji je napunio naslovnice domaćih medija kad je prije dva tjedna pilotirajući neispravnim MiG-om spriječio katastrofu spasivši svoj, ali i živote stanovnika naseljenih područja iznad kojih se njegov avion srušio. Prisutni su ga za to nagradili velikim aplauzom, dok mu je Daniel Sponza u ime NK Istra 1961 uručio klupski dres kao prigodnu zahvalu.


Podijeli: Facebook Twiter