Kvalifikacije za Euro: Hrvatska - Bugarska 3:0

(R. GORŠIČ/CROPIX)
(R. GORŠIČ/CROPIX)

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu pretposljednjeg kola skupine H kvalifikacija za Euro 2016. na maksimirskom stadionu svladala je Bugarsku s 3:0 (2:0).  

Tako je novi izbornik Ante Čačić pobjednički započeo svoj mandat. Utakmica se zbog kazne Uefe igrala bez gledatelja.

Hrvatska je povela iz prve akcije, već u 2. minuti. Modrić je odlično ubacio iza leđa bugarske obrane, a Perišić je pravovremeno utrčao i kroz noge vrataru Mitrevu zabio za 1:0. "Vatreni" su do kraja poluvremena nastavili nizati prilike. U 6. minuti korner je izveo Rakitić, a Vida glavom spušta za Kalinića koji puca preko gola s četiri metra.

Sedam minuta kasnije Srna je odigrao povratnu loptu za Rakitića, koji s 14 metara puca preko gola. Kalinić je u 20. dobio odličnu loptu u prostor i pucao je sa ruba šesnaesterca, ali neprecizno. Par minuta kasnije opet je u prilici Kalinić. Kovačić je dugačkom loptom prebacio obranu Bugara, ali  vratar Mitrev istrčao je na vrijeme i u posljednji tren ispucao je loptu ispred Kalinića koji je bio u punom trku.

U 25. minuti odlična akcija Pjace i Modrića. Pjaca se driblingom po desnoj strani riješio dvojice protivničkih igrača, odigrao je dupli pas s Modrićem, ali Pjacin darac brani Mitrev, a odbijenu loptu Terziev je umalo pospremio u vlastitu mrežu, no na sreću Bugara vratnica ju je zaustavila.

U 29. minuti Perišić se probio po lijevom boku i ubacio u sredinu, ali atraktivan Kalinićev pokušaj petom promašuje vrata. Činilo se da će prvo poluvrijeme završiti minimalnim vodstvom Hrvatske, ali u 42. minuti vidjeli smo lijepu akciju Rakitića i Kalinića, koju završava Rakitić preciznim udarcem sa 13 metara za 2:0.

Što se tiče Bugara, vrijedi spomenuti 12. minutu i odličan udarac Toneva s 20 metara, ali Subašić je bio na mjestu.  U drugo poluvrijeme Hrvatska je krenula bez Modrića, koji je odlično razigravao u prvom dijelu. Umjesto njega ušao je Badelj.

Iako je u drugom poluvremenu pao tempo, Hrvatska je imala prilike za povećati vodstvo, ali Kalinić nije imao sreće.  U 53. minuti Pivarić je ubacio u kazneni prostor, ali Kalinićev udarac glavom Mitrev uspijeva obraniti. Dvije minute kasnije akcija Pjace, Perišića i Kalinića, ali Kalinić puca pored gola. U 78. opet je Kalinić u prilici, ali Ivanov je uspio blokirati njegov udarac.

I napokon u 81. minuti Kalinić je nagrađen za dobru igru i požrtvovnost. Perišić je ubacio na drugu statitvu, a Kalinić je iz neposredne blizine pogodio za 3:0. Nažalost, Duje Čop, koji je ušao u drugom poluvremenu, zbog neopreznog starta dobio je u 89. minuti crveni karton.

U ostalim susretima u našoj skupini, Talijani su gostujućom pobjedom protiv Azerbajdžana s 3:1 osigurali plasman na Europsko prvenstvo 2016. Bio je to prvi poraz Azerbajdžana u kvalifikacijama nakon što ga je preuzeo hrvatski trener Robert Prosinečki. Za Talijane su zabili Éder (11), El Shaarawy (43) i Darmian 65), a strijelac za Azerbajdžan bio je Nazarov (31).

Norveška je u Oslu očekivano pobijedila Maltu s 2:0, a strijelci su bili Tettey (19) i Soderlund (52). Vodeća Italija ima 21 bod, slijedi Norveška s 19, dok Hrvatska ima 17 bodova. Hrvatska za tri dana gostuje kod Malte i treba joj pobjeda, ali i povoljan rezultat iz Rima gdje Italija u posljednjem kolu dočekuje Norvešku. Ako u tom dvoboju Italija osvoji barem bod, Hrvatska će preskočiti drugoplasiranu Norvešku, te će izravno na EP. U najgorem slučaju čekaju nas dodatne kvalifikacije.

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić, Modrić (Badelj, 46), Kovačić, Rakitić, Perišić, Pjaca (Duje Čop, 60), Kalinić (Kramarić, 86).

BUGARSKA: Mitrev, Strahil Popov, A. Aleksandrov, Terziev (Ivo Ivanov, 46), Milanov, Slavčev, Nedelev (Georgi Milanov, 46), Zlatinski, Ivelin Popov  (Mihail Aleksandrov, 71), Tonev, Rangelov.

STRIJELCI: 1:0 Perišić (2), 2:0 Rakitić (42), 3:0 Kalinić (81).

CRVENI KARTON: Duje Čop (89).

SUDAC: Artur Dias (Portugal)

STADION: Maksimir (bez gledatelja zbog kazne Uefe) (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter