Košarka: Puljankama dramatična završnica

Ivana Blažević (D. ŠTIFANIĆ)
Ivana Blažević (D. ŠTIFANIĆ)

Košarkašice Rockwool Pule ostaju u igri za veliko finale. Današnjom pobjedom nad sastavom Medveščaka izborile su ''majstoricu'' koja će se odigrati ovog vikenda u Zagrebu i u kojoj će imati priliku staviti krunu na izrazito uspješnu sezonu. Iako, već je ova pobjeda dovoljan pokazatelj kvalitete ove ekipe i ogromno priznanje pulskim košarkašicama. Eventualni plasman u finale bio bi samo još dodatna nagrada za sve uloženo...

Znale su igračice Ivana Đukića da posjeduju kvalitetu kojom se mogu suprotstaviti favoriziranom protivniku. To su uostalom i dokazale za posljednjeg gostovanja ''medvjedica'' u Pattinaggiu. Da bi se ta prosinačka priča mogla ponoviti i danas dale su naslutiti odličnim ulaskom u utakmicu. Naime, na samom su otvaranju ''rockwoolice'' uspješno zatvorile sve prilaze svom košu i brzim kontrama već u prvoj četvrtini stekle značajnu rezultatsku i psihološku prednost. Nisu je, doduše, uspjele zadržati i u nastavku utakmice, jer gošće iz Zagreba već su do poluvremena preokrenule rezultat. I po povratku na parket do izražaja je došla lošija predstava domaće ekipe u napadu. Za razliku od prve četvrtine, Ivana Blažević i Lana Pačkovski nisu više uspijevale ''kamuflirati'' lošu pucačku večer Gordane Bedalov (nadoknadila je to skokovima i blokadama), pa se činilo da će ''medvjedice'' otploviti prema pobjedi i plasmanu u finale.

Međutim, u zadnjoj su se četvrtini Puljanke ipak probudile te odličnom obranom i novim bljeskom Blažević došle do slavlja u neizvjesnoj završnici.

Bolje otvaranje Puljanke nisu mogle poželjeti. Na krilima raspucane Blažević došle su do prednosti od 8:2 i natjerale gostujuću klupu da već nakon dvije i pol minute igre zatraži prvi time-out. Nije to zaustavilo početni nalet ''rockwoolica'', dapače, prvo su produžile seriju do ''plus 10'' (12:2), a ubrzo potom tricom Blažević pobjegle na visokih 15:4 i nakon uvodnih 10 minuta imale isto toliko poena prednosti. Kao da su se uplašile takvog razvoja događaja, domaće su igračice u drugoj dionici ''zaledile'' u napadu i tako dopustile gošćama da se serijom 0:6 vrate u igru. Činilo se da bi trica Pačkovski za 20:13 mogla iznova razbuditi pulsku momčad, ali nije, već su Zagrepčanke do poluvremena uspjele preokrenuti rezultat u svoju korist. Presing u obrani i nekoliko dobro odigranih akcija u napadu recept je za koji Puljanke nisu imale odgovor, pa je tako minutu i pol prije isteka druge četvrtine Borović poravnala na 28:28, a potom i ''domaća'' Nina Premasunac blokirala Bedalov i u kontri pogodila za prvo vodstvo Medveščaka (28:30), rezultat kojim se otišlo na ''veliki odmor''.

Što god je trener Đukić rekao igračicama u poluvremenu - nije pomoglo. Barem ne odmah. Zagrepčanke su nastavile kažnjavati napadačke propuste domaćina te podizati svoju prednost. U tri su navrata bježale na ''plus 7'', ali se Puljanke nisu predavale, pa je tako Blažević uspješnom realizacijom s crte slobodnih bacanja u samoj završnici treće četvrtine zadržala dostižnih ''minus 5'' uoči posljednjih 10 minuta. Kad je odmah na otvaranju zadnje dionice Medveščak s četiri koša Borović i tricom Perić pobjegao na ''plus 10'' (39:49), mnogi su pomislili da od povratka domaće momčadi neće biti ništa. Ali igračice Ivana Đukića tako nisu mislile. Obrana je prelaskom na ''zonu'' još više očvrsnula, a napad konačno proradio, pa je tako, nakon trice Blažević, tri minute prije kraja Zubak poravnala na 53:53.

Nošene podrškom s tribine "rockwoolice" su ''koš-faulom'' Blažević  ubrzo prešle u vodstvo (56:54), a kad je 18 sekundi prije kraja Monika Bosilj pogodila tricu slavlje je moglo početi. (D. RAMIĆ KOVAČIĆ)

Druga polufinalna utakmica doigravanja za prvaka Hrvatske: Rockwool Pula - Medveščak 59:56 (17:7, 11:23, 9:12, 22:14). Dvorana SC Mirna. Gledatelja 100. Suci: Šušanj, Terlević i Lenac (svi Rijeka).

ROCKWOOL: Pačkovski 16 (5-8), Čičić 4, Bedalov 2 (0-2), Percan, Zubak 6, Blažević 18 (4-5), Bosilj 12 (3-3), Ramljak 1 (1-2), Tukić, Đukić.

MEDVEŠČAK: Begić 3 (1-2), Perić 8 (2-2), Džankić 11 (1-2), Tikvić 5 (1-2), Borović 16, Šeda, Todorić 2 (2-2), Tićac, Majstorović 3, Šegota, Premasunac 8, Livajušić.

Trice: Rockwool 4/12 (Blažević 2 Bosilj, Pačkovski), Medveščak 2/14 (Perić 2)


Podijeli: Facebook Twiter