Jovanović: Potvrda zrelosti i mudrosti

BILO JE LIJEPO, ALI JE KRATKO TRAJALO - Odbojkaši Centuriona (M. ANGELINI)
BILO JE LIJEPO, ALI JE KRATKO TRAJALO - Odbojkaši Centuriona (M. ANGELINI)

Jednu jedinu sezonu trajala je prvoligaška avantura odbojkaša pulskog Centuriona. Premda su nakon okupljanja seniorske momčadi "ekspresno" iz Druge ušli u Prvu ligu i potom svoj debi u najjačem razredu hrvatske muške odbojke odlično odradili, u ranoj fazi sezone osigurali ostanak te čak i bili u prilici izboriti ulazak u prvoligaški "gornji dom", Puljani su naprasno, u "pet do podne", donijeli odluku o odustajanju od natjecanja u Prvoj ligi. Štoviše, problemi s financijama i igračkim kadrom dosegnuli su "kritičnu granicu" te su u pulskom klubu odlučili ugasiti seniorski pogon i posvetiti se samo radu s mladima.

- Dali smo sve od sebe, maksimalno smo se trudili u ove tri godine, ali financijska situacija je takva da bismo igranjem Prve lige klubu napravili samo velike dugove. Po mom mišljenju, to bi štetilo radu s mladima, eventualno ga i u potpunosti ugrozilo, jer bi klub došao u situaciju iz koje se ne bi mogao izvući i stoga smo se odlučili za ovaj potez - rekao je Goran Jovanović, trener-igrač Centuriona. - Ovoj odluci doprinijela je i situacija s igračkim kadrom. Mi u seniorskoj momčadi nemamo profesionalce te poslovne obaveze i obitelj uvjetuju količinu vremena koje igrači mogu posvetiti odbojci, što je ugrozilo čvrstu i stabilnu strukturu unutar momčadi i dovelo u pitanje odigravanje prvenstva i Kupa. Jednostavno, mislim da si ne smijemo dozvoliti da svaki vikend budemo upitni hoćemo li uspjeti skupiti deset igrača za odigrati utakmicu i u toj situaciji najbolje je zahvaliti se svima i prekinuti sve ovo, ne ulaziti u dublje probleme.

Uzdignute glave

Koliko god ova odluka izgledala naprasno donesena, poznavajući Jovanovića i njegovu posvećenost odbojci, ona nas nije pretjerano iznenadila.

- Previše toga je palo na moja leđa i već se nekoliko puta dogodilo da, kad mene nema zbog reprezentativnih obaveza, dečki jednostavno prestanu trenirati. Nisu bili dovoljno angažirani, nisu dolazili na treninge i ispalo je da ih ja sve držim na okupu te je moj osjećaj, koliko god to glupo zvučalo, da treniraju zbog mene. Ako ih ja ne zovem, ako ih ne tjeram, njih jednostavno nema. To nam se dogodilo prošlog ljeta kad sam bio na Svjetskom prvenstvu, pa zimus kad sam bio s juniorskom reprezentacijom, a ponovilo se i sad te s takvim razmišljanjem smatram da ne možemo ozbiljno igrati Prvu ligu - uvjeren je Jovanović. - Odluka nije samo moja, donijeta je nakon razgovora sa svim igračima i Upravom te smatram da uzdignute glave izlazimo iz svega ovoga i možemo biti ponosni na ono što smo napravili. Ušli smo u Prvu ligu, popularizirali mušku odbojku u Puli, imali po 200-300 gledatelja na utakmicama, odlične rezultate, pokazali vrlo dobru igru i ova odluka je samo konačni čin, potvrda zrelosti i mudrosti s naše strane. Ostaje na nama da energiju koju smo dosad ulagali u prvu momčad usmjerimo u rad s djecom te nastavimo s popularizacijom muške odbojke koliko je god to moguće, premda smo svjesni da će to biti izuzetno teško bez seniorske momčadi i igranja Prve lige, kao i bez ljudi koji će to pratiti. Znam da će biti teško, ali ne vidim način da opstanemo. (I. CEROVAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter