Istria Grandfondo okupio više od 600 sudionika

 Start utrke ispred umaškog Stella Marisa (M. MIJOŠEK)
Start utrke ispred umaškog Stella Marisa (M. MIJOŠEK)

Peti po redu međunarodni biciklistički maraton Istria Granfondo koji se vozi istarskim cestama, iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika. O tome najbolje svjedoči slika koju se moglo vidjeti na startu utrke, ispred ATP teniskog zdanja u Stella Marisu. Na zadovoljstvo organizatora - turističkog klastera sjeverozapadne Istre, brojka od 600 i više sudionika te manifestacije, našlo se iza startne crte. Uistinu je bilo lijepo vidjeti tu živu „gusjenicu“ biciklist(ic)a iz petnaestak zemalja svijeta, koji na osebujan način i iz te perspektive upoznaju čari Istre. Stoga je to, svjedoče akteri te manifestacije kroz godine - događaj za pamćenje koji se ne propušta. Pridodaju li se tome i najmlađi koji su u sklopu teniskog zdanja, njih sedamdesetak vozili svoju (kružnu) utrku onda to upotpunjuje priču o međunarodnoj biciklističkoj smotri Istria Granfondo. Jedno od njenih obilježja je da u istoj utrci sudjeluje i po više članova obitelji, tako da ima slučajeva da su istovremeno pedalirali roditelji s potomcima. Nije isključeno da se među mnoštvom našao i pokoji biciklist iz treće, one vremešne generacije kojima je bicikliranje bilo i ostalo životno opredjeljenje.

Kada ova manifestacija bude popularna kod nas, koliko u većini europskih zemalja, nije daleko vrijeme kada će u istoj sudjelovati i po koju tisuću sudionika. Radi se o biciklističkoj utrci rekreativnog karaktera, najvećoj u Hrvatskoj. Specifičnost maratona Istria Granfondo je i u tome za „rame uz rame“, makar neko vrijeme voze poznata imena biciklističkog sporta i oni potpuno nepoznati - rekreativci. Jedan od primjera je i proslavljeni hrvatski reprezentativac te izbornik Hrvatske vrste i direktor Tour of Croatia Vladimir Miholjević. Ugledni profesionalac je svojim iskustvom glede sličnih manifestacija od velike pomoći organizatorima Granfonda. Nije on jedini od naših uglednika na - dva kotača, jer su ovaj maraton „odvozili“ Emanuel i Robert Kišerlovski. Motiv njihova sudjelovanja je manje bio natjecateljski, već su vozili u prvom redu radi promidžbe manifestacije.

Počeci su bili skromni, kao i u svemu da bi se brojka sudionika postupno povećavala, tako da je prošle godine, na četvrtom izdanju bilo više od 700 sudionika Istria Granfonda. U čemu je tajna, ako je moguće u istu proniknuti, da ove godine ta brojka nije nadmašena odgovor bi trebali dati mjerodavni. Za sada ga nemamo, ali u svakom slučaju ova biciklistička priredba potvrđuje da smo pogodna destinacija i za veće projekte. Trebat će uložiti više truda, što je za očekivati od ekipe na čelu koje je Jelica Panić, voditeljica destinacijskih projekta klastera sjeverozapadne Istre. Kada je nepregledna kolona biciklista napustila startno mjesto zabilježili smo njeno kazivanje.

- Istina da smo očekivali više prijava, imajući u vidu izuzetno povoljne vremenske okolnosti no trebamo biti zadovoljni i sa ovom brojkom od 600 sudionika iz petnaestak zemalja. Već prema nekom nepisanom pravilu najbrojniji su Slovenci s preko 250, Hrvatska preko 200, te Italija s više od 100 sudionika maraton Istria Granfondo. Uz njih dosta je Švicaraca, Engleza, Francuza i drugih gostiju koji bi nam uz ono što ćemo mi učiniti na promidžbi mogli biti pravi ambasadori u svojim zemljama o ovom manifestaciji. Dakako da ćemo novim, popratnim sadržajima ovu utrku nastojati učiniti što privlačnijom, iako rijetki imaju neke opaske na cjeloviti program Istria Granfonda. Sigurno je da ćemo na temelju stečenih iskustava učiniti potrebita poboljšanja, odnosno unapređenja glede ove priredbe. Navike stječu i najmlađi što se moglo vidjeti i u njihovom veoma zanimljivom dijelu vožnje biciklom, na kružnoj stazi – kazala je Jelica Panić.

Već prema svojim fizičkim mogućnostima sudionici Istria Granfonda su mogli birati koju će utrku voziti, onu kraću dionicu - Istria Granfondo Small od 95 ili dužu - Istria Granfondo Clacsic od 141 kilometra. Tijekom istih sudionici su se mogli okrijepiti i odmoriti na šest postaja duž trase. Za po dvadeset najboljih u obje konkurencije organizator je pripremio vrijedne i prigodne nagrade. (Mijat GAVRAN)

   

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter