Istra 1961 u kvalifikacije za ostanak u Prvoj HNL

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utakmica 36. kola Prve HNL: Zagreb - Istra 1961 4:0 (1:0). Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 500. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) - 6. Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec) i Kezele (Rijeka). Strijelci: 1:0 G. Boban (42'), 2:0 Krovinović (57'), 3:0 Štiglec (67'), 4:0 Jurilj (87'). Žuti kartoni: Jurendić (Zagreb), Salanović, Obšivač, Pavlović (Istra 1961). Crveni karton: Jo (60' – udaranje protivničkog igrača).

ZAGREB: Livaković, Jurendić, Musa, Kolinger, Štiglec, Stepčić, Ljubičić, Krovinović (od 85. Šimunović -), Konopek, Medić, G. Boban.

ISTRA 1961: Brkić, Obšivač, Gregov, Bastos, Heister, Pavlović (od 82. Grković -), Matoš, Vukman, Pamić, Salanović (od 63. Špehar), Jo.

Nogometaši Istre 1961 uvjerljivo su poraženi na gostovanju kod Zagreba i nakon domaće pobjede Osijeka nad Slaven Belupom osvojili devetu poziciju na ljestvici koja znači samo jedno - dodatne kvalifikacije za ostanak u Prvoj HNL s drugoplasiranim iz Druge HNL. Ako se nešto ne promijeni u "pet do podne", što ne bi bilo ništa čudno za hrvatski nogomet, "zeleno-žuti" će prvoligaški status morati izboriti kroz dva susreta s drugoplasiranom momčadi Druge lige, vrlo vjerojatno bez "pocrvenjelog" Joa, koje će se igrati 6. i 10. lipnja. To znači da od planiranog odmora neće biti ništa, već će Puljani danas opet doći na "Drosinu" kako bi odradili rekuperacijski trening i polako se okrenuli onom što slijedi. Zagrebačkih 4:0 trebat će što prije izbrisati iz svojih glava, kao i predstavu koju, ako ponove u dodatnim kvalifikacijama ne piše im se dobro, bez obzira koja momčad bude stajala nasuprot njih.

Nije trebalo biti preveliki nogometni stručnjak da se predvidi kako će se razvijati jučerašnja utakmica. Kako je sudac Igor Križarić dao znak za početak susreta, tako su nogometaši Zagreba "prisvojili" loptu i samo povremeno dopustili gostima da se poigraju s njom. Vezli su "pjesnici" oko pulskog bunkera, no iz igre nisu uspjeli zaprijetiti i sve prilike koje su stvorili bile su nakon kornera. U tim se trenucima Brkić pokazao na visini zadatka i činilo se da će "zeleno-žuti" do odmora zadržati toliko željenu "nulu", no onda je tri minute prije odmora malo popustila koncentracija u gostujućim redovima, požrtvovni Štiglec spasio jednu naizgled izgubljenu loptu i idealno ju servirao Gabrijelu Bobanu za njegov 13. gol u sezoni. U tom trenutku taj je rezultat značio i dodatne kvalifikacije za "zeleno-žute". Drugi pogodak Zagreba već je poprilično nagnuti pulski brod do kraja potopio. Naime, tri minute potom nervozni Jo nagazio je Jurendića i ostavio suigrače na cjedilu te je jedina nepoznanica bila koliko će još lopti završiti iza leđa Brkića. "Zeleno-žuti simpatizeri svu svoju pažnju usmjerili su prema Osijeku i nadali se čudu, da pomlađeni Koprivničanci mogu poravnati rezultat i tako im osigurati ono što sami nisu uspjeli, osmu poziciju. Samo najveći optimisti vjerovali su u takav rasplet, no u 75. minuti on se ipak dogodio, «farmaceuti» su stigli do poravnanja i uslijedilo je grozničavih 15 minuta iščekivanja, plus sudačka nadoknada. Malo je koga više zanimala utakmica u Kranjčevićevoj gdje je sve bilo riješeno, sva pažnja bila je usmjerena prema Gradskom vrtu gdje su Osječani u 87. minuti, istoj onoj kad su "pjesnici" postigli svoj četvrti pogodak, treći put zatresli mrežu Slaven Belupa i poslali Istru 1961 u dodatne kvalifikacije.

Rezultati 36. kola: Zadar - Lokomotiva 2:2, Zagreb - Istra 1961 4:0, Osijek - Slaven Belupo 3:2, Split - Hajduk 1:1, Dinamo - Rijeka 4:0.

Poredak: Dinamo 88, Rijeka 75, Hajduk (-3) 50, Lokomotiva 46, Zagreb 46, S. Belupo 42, Split 41, Osijek 36, Istra 1961 35, Zadar 32.

Dinamo je prvak, Zadar ispada iz Prve HNL, Istra 1961 s drugoplasiranim iz Druge HNL igra kvalifikacije za ostanak u Prvoj HNL. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter