Istarski natjecatelji u potrazi za međunarodnim uspjesima

Detalj s jedne od prijašnjih regata (Arhiva)
Detalj s jedne od prijašnjih regata (Arhiva)

Danas u 10 sati ispred pulskog šetališta Lungomare startat će 25. izdanje međunarodne jedriličarske regate Sveti Nikola u organizaciji JK Vega. Jedrit će se u klasama optimist, laser 4,7, laser radial i laser standard. Za sve klase regata je izborna za sastav reprezentacije Hrvatske za europska i svjetska prvenstva u 2017. godini.

U klasi optimist među prvih deset na kriterijskoj ljestvici jedriličari pulskog Cliva drže čak sedam mjesta i s nestrpljenjem očekuju regatu i novu priliku da učvrste vodeća mjesta i okušaju se u međunarodnoj konkurenciji. Prvi na kriterijskoj ljestvici je Roko Stipanović, drugi je Emanuel Skočibušić, a treći Edo Fike. Clivo se iskristalizirao kao obiteljski klub, jer se među prvih deset nalaze i Emanuelov brat Matej na desetom mjestu i Edov brat Tin na petom mjestu, dok je Max Gjidera deveti.

Obiteljska kombinacija

Vodeća u konkurenciji djevojčica je Lucija Škopac, mlađa sestra Nine Škopac koja je prošlih godina osvajala medalje u klasi optimist na svim hrvatskim regatama, uključujući Svetog Nikolu. Jedan od razloga velikog broja jedriličara u samom vrhu je i obiteljska kombinacija u trenerskim vodama Cliva. Mlade jedriličare, uz pulskog proslavljenog jedriličara Daria Klibu, treniraju brat i sestra iz Matulja, Danijel i Tina Mihelić. Danijel je višegodišnji reprezentativac Hrvatske u klasama optimist i laser, a Tina Mihelić poznato je ime i među populacijom koja ne prati jedrenje. Tina je naša dvostruka olimpijka (London i Rio), te svjetska i europska prvakinja u olimpijskoj klasi laser radial, a nakon olimpijskih igara posvetila se trenerskom poslu.

Pravo nastupa u reprezentaciji steći će 12 najboljih na kriterijskoj ljestvici krajem svibnja. Pred vratima reprezentacije su još i Berto Nathan iz rovinjskog Maestrala na 13. mjestu, te Maj Bisaki iz Umaga na 14. mjestu.

Sara i Mare

U drugoj najbrojnijoj klasi laser 4,7 prijavljeno je 70 natjecatelja. Ove godine su na kadetskom i juniorskom prvenstvu djevojke odnijele ukupne pobjede. Sara Muješić iz pulske Vege je kadetska prvakinja i juniorska viceprvakinja u ukupnoj i ženskoj konkurenciji, a Mare Milić iz porečkog Horizonta je juniorska prvakinja i kadetska viceprvakinja. Sara i Mare pokušat će ponoviti uspjeh i u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Uz njih nastupit će još i Paola Miletić (Kvarner, Rabac), Nora Glušić (Vega, Pula), Ana Rokvić (Uljanik, Pula).

Njihovi muške kolege koji su prošle sezone jedrili u klasi laser 4,7, sada će nastupiti u većoj klasi, laser radial. To su Martin Verbanac (Uljanik Plovidba, Pula), Anteo Šumberac i Diego Kalac (Kvarner, Rabac) i Sven Stevanović (Maestral, Rovinj).

Organizacija? U Vegi je sve spremno, završavaju se prijave i dogovara se s Eolom da osigura optimalne uvjete na moru, jer organizatori i jedriličari to zaslužuju. (Gea BARBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter