HNS ustraje na igranju u Splitu unatoč kazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski nogometni savez žalit će se na UEFA-inu odluku da se sljedeća kvalifikacijska utakmica za EURO 2016. Hrvatska - Italija mora igrati pred praznim tribinama, te predložiti da domaćin tog dvoboja, kao i onog s Bugarskom, umjesto Zagreba bude Split, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker u četvrtak na konferenciji za medije u Plitvicama.

Odluka je to Izvršnog odbora HNS-a, iako su iz Splita poručili da ne žele organizirati utakmicu na praznom Poljudu, a Šuker se odgovarajući na novinarsko pitanje izjasnio da ne očekuje pozitivan ishod žalbe na UEFA-inu kaznu koja će, prema njegovim riječima, HNS-u donijeti milijunsku štetu u eurima. U HNS-u su samo od ulaznica za dvoboj s Italijom očekivali prihod od oko pola milijuna eura.

"Zakon UEFA-e je vrlo kratak i jasan i mora se poštivati. Ne događa se to samo u Hrvatskoj, bilo je toga i u Rusiji, Grčkoj, Turskoj, pa nedavno i u Podgorici. Na nama je da zakon provodimo i da postanemo osvješteniji", rekao je Šuker i podsjetio je da postoji i 27 preporuka Vijeća Europe što sve hrvatska država i nogometne vlasti moraju učiniti u borbi protiv huliganizma, poput uvođenja video nadzora, nadgledanja prodaje ulaznica, uređenja stadiona i drugih poboljšanja nogometne infrastrukture.

Šuker je naglasio da bi, u slučaju sličnog izgreda na utakmici s Bugarskom, Hrvatska bila sankcionirana oduzimanjem bodova, što za posljedicu može imati i neodlazak na Europsko prvenstvo u Francusku, iako je reprezentacija sada na prvom mjestu u skupini.

Prema Šukeru, za drakonsku kaznu koju je UEFA izrekla zbog rasističkog ponašanja navijača, odnosno izvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", te korištenja i bacanja pirotehnike, krivci su "njih 200 do 400 sa sjeverne i 200 do 400 sa istočne tribine, koje bi trebalo identificirati". Za svoj prijedlog da se kvalifikacijske utakmice održe u Splitu rekao je da je to bio pokušaj ujedinjenja hrvatske nogometne mase. 

"Danas je Izvršni odbor izglasao taj moj prijedlog, koji je u Splitu na otvorenom sastanku primljen s radošću kod svih ljubitelja nogometa. Htjeli smo da se utakmica odigra u dobrom ozračju", izjavio je Šuker.

Na pitanje je li za kaznu znao prije nego li je iznio prijedlog da se utakmice igraju u Splitu, Šuker je odgovorio da nije vidovit i da su to podmetanja, te da to ne želi ni komentirati.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović rekao je da će se Savez obratiti Hajduku radi iznajmljivanja stadiona, jer će u tehničkom i organizacijskom smislu HNS utakmice protiv Italije i Bugarske organizirati samostalno, ali da bi im dobro došla pomoć Hajduka.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter